Божидар Димитров: Населението на страната намалява за първи път в историята

Населението на страната ни намалява за първи път в българската история. Раждаемостта е много по-ниска от смъртността. Това казва в интервю за агенция „Фокус“ историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Според него до сега проблемът с демографската криза не е бил толкова сериозен. „Годишно умират средно по 110 000 – 115 000 души, раждат се 65 000 – 70 000 бебета. Разликата е от около минус 40 000 души. Това означава, че всяка година от България изчезва един град като Ловеч, Смолян или други градове с приблизително толкова население”, посочи проф. Димитров.

По думите му, трябва да бъде взет предвид и фактът, че в страната ни има и голяма миграция. „Някои говорят, че до сега 2 000 000 българи са напуснали страната. Това не е съвсем вярно, защото в по-голямата си част това не е трайна миграция. Стотици хиляди българи заминават на работа само за няколко години и след това се завръщат в България, но една част остават в чужбина завинаги. Каква е тази част ние не знаем, но каквото и да е, тя е загуба за нацията”, коментира още проф. Димитров.

Според него, практиката показва, че второто и третото поколение, попаднало в чужда езикова среда сред чужди нрави и обичаи, се денационализира.

Коментари

Задължително поле