Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

БСП София: Демонстрираните намерения на ГЕРБ и на кмета Фандъкова за промяна в стила и начина на работа, остават само предизборни обещания

Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Преизбраха Мустафа Хаджи за главен мюфтия

Мустафа Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на днешната редовна Национална мюсюлманска конференция в НДК. Той е избран с пълно мнозинство без нито един глас „против“ и нито един глас „въздържал се“. Други кандидати не бяха издигнати на форума.

Преди това той направи отчетен доклад какво е свършено през последните пет години. „Макар събитията в световен мащаб да очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма. Това, разбира се, не е даденост и ние трябва да полагаме целенасочени усилия, за да съхраним страната ни като остров на мира и толерантността, като модел за мирното съжителство на религии и етноси”, каза по-рано в доклада си пред присъстващите на конференцията Мустафа Хаджи.

Според обявените от него данни, за последните пет години са реконструирани 13 вакъфски имота и са придобити 61. Ремонтите на джамии в някои населени места са част от дейността на отдела „Вакъфи“ на Главното мюфтийство, каза Мустафа Хаджи. Той допълни, че през мандата са ремонтирани 36 джамии и са построени 27 нови джамии.

Главният мюфтия каза още, че през изминалия период е била въведена и централизация на финансово-счетоводната дейност на изповеданието, като за целта е бил въведен нов счетоводен софтуер и нова счетоводна система.

В страната има общо 1317 регистрирани настоятелства, като излъчените делегати за днешната редовна Мюсюлманска конференция са 1177, а към тях се прибавят и 47 делегати – по право.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.