Преизбраха Мустафа Хаджи за главен мюфтия

Мустафа Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на днешната редовна Национална мюсюлманска конференция в НДК. Той е избран с пълно мнозинство без нито един глас "против" и нито един глас "въздържал се". Други кандидати не бяха издигнати на форума.

Преди това той направи отчетен доклад какво е свършено през последните пет години. „Макар събитията в световен мащаб да очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма. Това, разбира се, не е даденост и ние трябва да полагаме целенасочени усилия, за да съхраним страната ни като остров на мира и толерантността, като модел за мирното съжителство на религии и етноси”, каза по-рано в доклада си пред присъстващите на конференцията Мустафа Хаджи.

Според обявените от него данни, за последните пет години са реконструирани 13 вакъфски имота и са придобити 61. Ремонтите на джамии в някои населени места са част от дейността на отдела "Вакъфи" на Главното мюфтийство, каза Мустафа Хаджи. Той допълни, че през мандата са ремонтирани 36 джамии и са построени 27 нови джамии.

Главният мюфтия каза още, че през изминалия период е била въведена и централизация на финансово-счетоводната дейност на изповеданието, като за целта е бил въведен нов счетоводен софтуер и нова счетоводна система.

В страната има общо 1317 регистрирани настоятелства, като излъчените делегати за днешната редовна Мюсюлманска конференция са 1177, а към тях се прибавят и 47 делегати - по право.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини