Жълт код за обилни валежи в почти цялата страна утре

Избиха и животните на баба Дора

„Левски“ има нов треньор

Георги Свиленски: БСП иска нов модел на развитие- алтернатива на прехода и системата

Митове и чудовища от пясък в Бургас 22-ма майстори изваяха уникалните скулптури

МОН: 4951 ученици желаят да се явят на матура по български език и литература

Британски съд освободи под гаранция турски бизнесмен, заподозрян за връзки с ФЕТО

Горещините в Япония са взели най-малко 15 жертви Хиляди души са приети в болница

Доминик Рааб: Можем да постигнем сделка с ЕС до октомври

Тежкотоварен автомобил се е обърнал на АМ „Хемус“ край Нови пазар Няма пострадали

Мощна пясъчна буря промени повърхността на Марс

Отмъкнаха 100 000 лева от банков клон в Несебър

Туристи изкачиха Ком за 168 годишнината на Иван Вазов

Цветан Цветанов в Казанлък: БСП национализацията ли ще връщат?

Изчезналата полякиня се обесила на дърво

Мюфтийството завърта търговия с имоти

Главното мюфтийство ще може да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми. За това алармираха участници във вчерашната мюсюлманска конференция, която гласува скандална поправка в устава на мюсюлманското вероизповедание. По правило вакъфските имоти не се продават, но ако са апортирани, те няма да се смятат за такива. Главното мюфтийство централизира собствеността на мюсюлманските настоятелства – не само джамии, но и апетитни сгради в градовете, които сега можеше само да отдава под наем.

Според наблюдатели зад идеята се крие опит на преизбрания главен мюфтия Мустафа Хаджи и обкръжението му да приватизират вероизповеданието, което почти е във фалит. Друга причина е страхът, че ще загубят съдебната битка с бившия главен мюфтия д-р Недим Генджев.

Мустафа Хаджи се страхува да не изгуби подкрепата на ДПС, след като взе страната на близкия до Турция бивш председател на движението Лютви Местан. С него партията напусна и бившият главен секретар на мюфтийството и много близък до Хаджи депутат Хюсеин Хафъзов. Вчера двамата бяха сред гостите на форума. В залата присъстваха както съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ и Рушен Риза и бившият депутат Юнал Лютфи

В НДК бе и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче. Делегатите бяха поздравени и от височайш гост от Анкара – Хасан Кемал Ялмаз, зам.-директор на турската дирекция по вероизповеданията, която годишно излива по няколко милиона за българските мюсюлмани. Главният мюфтия Хаджи специално благодари на „Дианета на република Турция за оказаната морална и материална помощ в сферата на образованието“.

От мюфтийството твърдят, че има проблем с кадрите и затова приемат служители на Дианета да служат в нашите джамии и да преподават в средните духовни училища. По информация на „Труд“ става дума за 22-ма служители на Анкара, докато мюфтийството си признава само за 16.

200 празни джамии

Бившият главен мюфтия Фикри Сали разкритикува настоящото ръководство след отчета на Мустафа Хаджи. Той посочи невъзстановените вакъфски имоти, липсата на акредитация на Висшия ислямски институт, липсата на движение по въпроса с изграждането на културно-религиозен център в София, висящото дело пред Върховния касационен съд за резултатите от предишната Национална конференция, както и неизползването на около 200 джамии в страната поради липса на имами.

Счетоводство

Има 3370 имота

В резултат на централизацията на имотите в счетоводството на мюсюлманското изповедание се водят 3370 имота. За последните 5 години са реконструирани 13 вакъфски имота и са придобити нови 61. през този мандат са ремонтирани 36 джамии и са построени нови 27. Мюфтийството оспорва в съда над 3 милиона лева, които според данъчните дължи на общините и държавата, и изплаща 2 милиона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.