Каракачанов оглави Националния комитет за честване на 1300 години от победата на кан Тервел при Константинопол

Футболен Биг Брадър заради хулиганите

Държавата отделя 25 млн. лева за извънкласни дейности в училищата

Кметовете в Шуменско с денонощни дежурства срещу пожари Заповед с мерки срещу огнени стихии

Росен Плевнелиев: Радев се държи като генерал, който още не е разбрал, че е държавен глава

Стартира електронният прием за забавачките във Варна

Град Елена с паметна плоча в алеята ва Възраждането във Варна

Григор стигна до битка с Надал

Диспечерите на летището в Барселона планират стачки през лятото

Президентът иска национален център за действия при бедствия и кризи

Фандъкова обеща мирно протичане на София Прайд

Свазиленд с ново име – еСватини

ЦСКА поиска главата на дисципа

Лавров: Путин и Тръмп няма да допуснат война Москва плаши с доставка на С-300 за Сирия

Българка се опита да внесе контрабандно картини на неизвестни испански автори

Мюфтийството завърта търговия с имоти

Главното мюфтийство ще може да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми. За това алармираха участници във вчерашната мюсюлманска конференция, която гласува скандална поправка в устава на мюсюлманското вероизповедание. По правило вакъфските имоти не се продават, но ако са апортирани, те няма да се смятат за такива. Главното мюфтийство централизира собствеността на мюсюлманските настоятелства – не само джамии, но и апетитни сгради в градовете, които сега можеше само да отдава под наем.

Според наблюдатели зад идеята се крие опит на преизбрания главен мюфтия Мустафа Хаджи и обкръжението му да приватизират вероизповеданието, което почти е във фалит. Друга причина е страхът, че ще загубят съдебната битка с бившия главен мюфтия д-р Недим Генджев.

Мустафа Хаджи се страхува да не изгуби подкрепата на ДПС, след като взе страната на близкия до Турция бивш председател на движението Лютви Местан. С него партията напусна и бившият главен секретар на мюфтийството и много близък до Хаджи депутат Хюсеин Хафъзов. Вчера двамата бяха сред гостите на форума. В залата присъстваха както съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ и Рушен Риза и бившият депутат Юнал Лютфи

В НДК бе и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче. Делегатите бяха поздравени и от височайш гост от Анкара – Хасан Кемал Ялмаз, зам.-директор на турската дирекция по вероизповеданията, която годишно излива по няколко милиона за българските мюсюлмани. Главният мюфтия Хаджи специално благодари на „Дианета на република Турция за оказаната морална и материална помощ в сферата на образованието“.

От мюфтийството твърдят, че има проблем с кадрите и затова приемат служители на Дианета да служат в нашите джамии и да преподават в средните духовни училища. По информация на „Труд“ става дума за 22-ма служители на Анкара, докато мюфтийството си признава само за 16.

200 празни джамии

Бившият главен мюфтия Фикри Сали разкритикува настоящото ръководство след отчета на Мустафа Хаджи. Той посочи невъзстановените вакъфски имоти, липсата на акредитация на Висшия ислямски институт, липсата на движение по въпроса с изграждането на културно-религиозен център в София, висящото дело пред Върховния касационен съд за резултатите от предишната Национална конференция, както и неизползването на около 200 джамии в страната поради липса на имами.

Счетоводство

Има 3370 имота

В резултат на централизацията на имотите в счетоводството на мюсюлманското изповедание се водят 3370 имота. За последните 5 години са реконструирани 13 вакъфски имота и са придобити нови 61. през този мандат са ремонтирани 36 джамии и са построени нови 27. Мюфтийството оспорва в съда над 3 милиона лева, които според данъчните дължи на общините и държавата, и изплаща 2 милиона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.