Вчера беше най-студеният ден от началото на зимата

Най-ниската измерена температура на 24 януари сутринта е била в Кнежа – минус 23,5 ?. Това съобщиха от Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитирани от Фокус. Много студено е било и в Драгоман, където са регистрирани минус 22,4?, а в София и Кюстендил минус 20?. Най-високите температури са отчетени в Южна България и по Черноморието, където температурите варират между минус 10? и минус 5?.

Във Варна е било минус 7?, в Шабла минус 9?,в Калиакра минус 6?, на нос Емине са регистрирани минус 5?,а в Бургас и Ахтопол температурата е била -7?.

Инж. Анна Гърдева, дежурният хидролог към Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) каза, че няма информация за изцяло замръзнала река и че се очаква при топенето на снеговете и ледовете да има покачване на нивото на реките.Във връзка със започналата да замръзва река Струма дежурният хидролог обясни, че и други реки са започнали да замръзват.

Инж. Гърдева подчерта, че има брегови лед образуван в Дунавския басейн, както и ледена покривка. Тя поясни, че реките започват да замръзват, когато има температура под 0 градуса за по-дълъг период от време. По думите й, 24 януари е най-студеният ден от началото на годината. Има отчетени температури до минус 28 градуса и няма как при минус 15 градуса да няма участъци от всяко едно поречие, в които да няма замръзнали участъци.

Последствията за флората и фауната в района от замръзването на реките са, че най-силните и здрави видове ще оцелеят. Във връзка с повишаването на нивото на реките и с колко ще се повишат инж. Анна Гърдева каза, че все пак трябва да се изчака да се повишат температурите и да започнат да се топят ледовете.

Според нея водните нива на всички реки в страната ще се повишат, но това няма да стане изведнъж, защото няма изведнъж да се затопли. Дежурният хидролог каза, че няма информация за изцяло замръзнали реки. Има участъци, при които е констатирано и регистрирано, че има брегови лед и ледена покривка.

Оранжев код за ниски температури беше обявен за 16 области на страната. Това бяха областите Кюстендил, Перник, София-област, София –град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. Жълт код за ниски температури е обявен в 12 области на страната. Кодът беше в сила за областите Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини