Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Вчера беше най-студеният ден от началото на зимата

Най-ниската измерена температура на 24 януари сутринта е била в Кнежа – минус 23,5 ?. Това съобщиха от Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитирани от Фокус. Много студено е било и в Драгоман, където са регистрирани минус 22,4?, а в София и Кюстендил минус 20?. Най-високите температури са отчетени в Южна България и по Черноморието, където температурите варират между минус 10? и минус 5?.

Във Варна е било минус 7?, в Шабла минус 9?,в Калиакра минус 6?, на нос Емине са регистрирани минус 5?,а в Бургас и Ахтопол температурата е била -7?.

Инж. Анна Гърдева, дежурният хидролог към Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) каза, че няма информация за изцяло замръзнала река и че се очаква при топенето на снеговете и ледовете да има покачване на нивото на реките.Във връзка със започналата да замръзва река Струма дежурният хидролог обясни, че и други реки са започнали да замръзват.

Инж. Гърдева подчерта, че има брегови лед образуван в Дунавския басейн, както и ледена покривка. Тя поясни, че реките започват да замръзват, когато има температура под 0 градуса за по-дълъг период от време. По думите й, 24 януари е най-студеният ден от началото на годината. Има отчетени температури до минус 28 градуса и няма как при минус 15 градуса да няма участъци от всяко едно поречие, в които да няма замръзнали участъци.

Последствията за флората и фауната в района от замръзването на реките са, че най-силните и здрави видове ще оцелеят. Във връзка с повишаването на нивото на реките и с колко ще се повишат инж. Анна Гърдева каза, че все пак трябва да се изчака да се повишат температурите и да започнат да се топят ледовете.

Според нея водните нива на всички реки в страната ще се повишат, но това няма да стане изведнъж, защото няма изведнъж да се затопли. Дежурният хидролог каза, че няма информация за изцяло замръзнали реки. Има участъци, при които е констатирано и регистрирано, че има брегови лед и ледена покривка.

Оранжев код за ниски температури беше обявен за 16 области на страната. Това бяха областите Кюстендил, Перник, София-област, София –град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. Жълт код за ниски температури е обявен в 12 области на страната. Кодът беше в сила за областите Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.