Саниране спасява русенската Пиза

Сдружението на собствениците на етажна собственост в бл. "Калофер" на ул. "Братя Миладинови" сключи договор по Националната програма за енергийна ефективност на многоетажни жилищни сгради, съобщиха от общинската управа.

За разлика от наклонената катедрала в италианския град, русенската Пиза е разцепена на две. Преди да се санира, ще се изготвят документи за обследване и технически паспорт на сградата.

Разстоянието между секциите на двата входа вече надхвърля метър и блокът се уляга. Панелите и дограмите скърцат, а 46 семейства подпират мебели по стаите заради наклона. Обитателите в двата входа нямат друга алтернатива, освен да спрат потъването на блока.

Сградата се разцепва преди трийсетина години след авария на спукан водопровод и затапена тръба с дървена талпа. Водата просмуква льосовите основи и от потъването сглобките между панелните секции се разтварят. Оттогава хората в блока заливат общината с жалби да им помогне.

Преди 7 г. разцепването е спряно с пилотно фундиране. Общината кандидатства с проект за финансиране на ремонта от междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии към Министерски съвет. Пари няма и проектът е предоставен безплатно на живеещите в бл. "Калофер".

25 от одобрените 31 сдружения на собственици в крайдунавския град вече са сключили тристранни договори за саниране. От 329 жилищни сгради в общината с право да кандидатстват по програмата 282 са панелки, 16 са сгради с пакетно-повдигнати плочи, а 31 кооперации са с едроплощен кофраж.

Коментари

Задължително поле