Военноисторическият музей стартира честванията за 100-годишния си юбилей с дарителска изложба „Памет за бъдещето“

Изложбата "Памет за бъдещето" ще бъде открита в петък в Националния военноисторически музей (НВИМ) в София. Тя представя едни от най-ценните дарения, получени от музея през изминалата година, част от които са вещи на емблематични за българската история личности, и ценни артефакти, получени от военните формирования на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

НВИМ стартира годината, в която чества своя 100-годишен юбилей, с този жест на признателност към всички, които вече век обогатяват фонда на музея и показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията.

В изложбата ще бъдат показани парадният мундир на първия български летец Симеон Петров, дарен на музея от неговата внучка Рада Сеченска, както и документи и отличия на първия водолаз в Българската армия и участник в Руско-турската война Густав Карлсон. Те са дарение от неговия внук Валентин Йорданов Карлсон. Своето място в експозицията ще намерят и вещите на един от чужденците, дали живота си за българската кауза – Луи Айер, загинал като командир на рота от 33-ти пехотен свищовски полк при отбраната на Дойран през 1916 г. Личната му сабя с ножна, войнишки кръст и ордени са дарени от внука му Луи Коста Айер. Сред експонатите се отличава и бинокълът на Тодор Паница, станал част от фонда на музея чрез неговата потомка Елисавета Миладинова, а българско бойно знаме, образец 1937 г., дарено от частния колекционер Димитър Нейков със съдействието на Главна дирекция „Национална полиция“ ще повдигне националното ни самочувствие.

Едни от най-интересните и ценни артефакти в изложбата са вещите, получени от военните формирования. Посетителите ще имат възможност отблизо да се запознаят с различни модели бойни и спортни пистолети, някои от които много редки, леки и тежки картечници, с които Българската армия е участвала във войните за национално обединение. Интерес предизвикват големи комплекти немски и съветски медицински инструменти от Втората световна война, минотърсачни и миночистачни апарати, походна химична лаборатория, както и прибор за далечно фотографиране.

Събитието ще започне с представяне на програмата за честването на 100-годишнината от създаването на НВИМ и поставянето на времева капсула, в която през цялата година ще се събират текстове, снимки, видео послания и предмети, свързани със спомени и мнения за музея. В края на годината тя ще бъде запечатана и запазена за следващите поколения с апел да бъде отворена на 125-ия рожден ден на музея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини