И Банско влиза в програмата за саниране

По инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на община Банско Георги Икономов и заместник-кметът Александър Мацурев, участваха в работна среща по повод стартирането на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 и разширяването на обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Бяха обсъдени последните промени в методическите указания за включване в програмата за саниране и дадени насоки за работата по нея. Отпада условието за участие по програмата за минимален брой от 36 апартамента в една жилищна сграда. Това ще даде възможност на бенефициентите в град Банско в лицето на сдруженията на съсобственици на апартаменти, също да се включат. Важен принцип на програмата е одобрението на подадените заявления по реда на тяхното постъпване.

„Община Банско вече има сключен договор за санирането на една многофамилна жилищна сграда в града, която отговаряше на поставените в Националната програма изисквания за минимален брой апартаменти в сграда – 36. До края на октомври тази година договорът ще бъде изпълнен. Използвам случая да се обърна към собствениците на апартаменти в блоковете на територията на град Банско, за да ги призова да бъдат активни и организирани. Необходимо е да не се губи много време за образуването на сдружения от съсобственици, тъй като условието по програмата е одобряване на кандидатите по реда на постъпване на документацията. Бенефициенти по тази програма са те. Аз като кмет гарантирам пълна подкрепа и съдействие от страна на администрацията. Имаме възможност да санираме блоковете в Банско на 100% и трябва да се възползваме” заяви Икономов след срещата.

Коментари

Задължително поле