„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

„Балкански синдром“ влиза в учебника по литература Задължителните текстове ще са подредени в девет теми, учениците също ще могат да предлагат произведения

София търси „добре подготвен човек с авторитет“ за главен архитект

Десет работни дни преди Петър Диков окончателно да се оттегли от поста главен архитект на София общината ще обяви конкурс за избор на негов наследник. До 10 февруари ще се приемат документите на кандидатите, а изискванията са те да имат минимум 10 години стаж като архитект, от които поне три да са прекарани в натрупване на управленски опит в държавна или общинска структура или в частна фирма.

След 10 години Петър Диков напусна поста главен архитект след засилващ се обществен и политически натиск. Последният му работен ден ще бъде на 9 февруари, а до избирането на негов наследник направлението „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община ще се управлява от временно изпълняващ длъжността.

„Надявам се да има повече кандидати, защото позицията е сериозна. Търсим професионалист – сериозен, добре подготвен човек, с авторитет“, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Очаква се да се състави и комисия от 11 или 13 души, които ще оценяват кандидатите. В нея ще влязат както общински съветници, така и представители на гилдията – Съюза на архитектите и Камарата на архитектите.

Кандидатите за главен архитект на София трябва да представят своите виждания за развитие на града, както и модел за комуникация с гражданите и с обществените организации. Те трябва да разяснят и как ще се справят с липсата на подробно-устройствени планове в част от кварталите, заради което се изисква и проектантски опит. Очаква се представянето на концепциите да е публично, а по искане на Фандъкова кандидатите да бъдат питани и за визията им за развитие на София като зелен град.

Законът не дава краен срок за избор на главен архитект. Знае се само, че комисията трябва да обяви кои са допуснатите кандидати седмица след приема на документи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.