Кустурица мечтае да снима филм на руски език

„До края на живота си задължително трябва да заснема руски филм. На руски език. Много обичам Русия, защото чувствам, че във вените ми тече същата кръв. Тази страна има велико литературно наследство.” Това казва режисьорът Емир Кустурица в интервю за руско-сръбския медиен център „Русскиий експрес” по повод традиционния международен кинофестивал „Кустендорф” (до 27 януари). От девет години форумът се провежда в т.нар. Дървенград, изграден в планината Мокра гора по идея и със средства на създателя на „Ъндърграунд” и „Аризонска мечта”.

„Преди време имах идея да снимам филм за Достоевски, но аз имам милиони идеи - това е най-големият ми проблем”, допълва Кустурица. В момента той бърза да завърши най-новата си лента „На Млечния път”, за да го представи през май в Кан. Затова и не могъл да се отдаде 100-процентово на своя фестивал „Кустендорф”. Идеята на форума е поне за седмица гостите в Мокра гора „да се освободят от духа на Холивуд”.

Кустурица признава, че след „На Млечния път” дълго време няма да снима, защото му предстоят много концерти (включително в София - на 22 април в "Арена Армеец", б.р.). По време на фестивала той прави и майсторски клас за студенти: „Бих искал да им кажа, че киното е най-великото изкуство - всичко друго е след него. Режисьорът трябва да е убеден, че филмът не е сляпо подражание на реалността, а нещо повече и по-значимо от самата реалност.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура