Кабинетът отговаря на ЕК с промени в ключови закони

С промени в ключови закони ще отговори кабинетът на мониторинговия доклад на ЕК, който беше публикуван. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

„Най-важната и спешната задача пред Министерство на правосъдието е внасянето на измененията на Закона за съдебната власт, които са свързани както с измененията на Конституцията, така и с дългоочакваните изменения, свързани с кариерно израстване, инвестиране, проверки за почтеност, електронно правосъдие, което ще бъде изрично споменато в доклада, а именно добрата инициатива и осигурените средства в Оперативна програма „Добро управление“ за бързо въвеждане на електронното правосъдие.“ Това заявява правосъдният министър Екатерина Захариева, след като премиерът Борисов й заръчва да обясни какви мерки трябва да вземе правителството във връзка с доклада.

Тя акцентира, че Законът за съдебната власт е топ приоритет и в първите няколко месеца – февруари и март, ще бъдат изцяло фокусирани върху него.

Борисов допълва, че няма какво да се гледа назад, а трябва да се хванат и да ги направят. „За да може да влезем, ако можем до лятната ваканция – така, както е оптимистичният вариант. Защото Законът за съдебната власт отрегулира всички неща, които в момента са интересни, антикорупционният закон. Така че по най-бързия начин да се внесе. Наказателно-процесуалният кодекс, измененията в Закона за движение по пътищата – също, измененията в Закона за МВР. Това са много важни неща, които трябва да се свършат“, обяснява той.

Борисов разяснява и че единственият начин да не се свършат е да няма правителство. „Сиреч, мафията има интерес да няма правителство, защото тогава контрабандистите и олигарсите си взимат тези милиарди, които са свикнали да си ги получават, закони няма да минават, защото няма да има парламент и вече това е една прекрасна среда за корупцията и мафията“, смята премиерът.

Захариева допълва, че срокът за Закона за съдебната власт е началото на март, защото има много работа за вършене все още.

"Въпреки че изменението беше оповестено в средата на миналата година, то все още не е приведено в съответствие с измененията на Конституцията. В главата за инспектората и засилените правомощия на инспектората за съдебната власт се съдържат три изменения и няма как, давайки толкова силни правомощия за проверки, да не се разпишат подробностите и при какви условия започват тези проверки. Както е и в Закона за Сметната палата, както е в Закона за конфликт на интереси, както е в закона, който госпожа Кунева предлага. Така че, там просто липсва глава", обяснява тя. 

По думите й прекият избор от магистратите на членовете на ВСС също е изцяло неразработен. Но работата вече е започнала в министерството със заинтересованите институции. "Разделили сме се на пет работни подгрупи по различните глави. Така че, разчитам наистина на конструктивен подход и вместо да си хвърляме обвинения кой е виновен и кой не, по-скоро да вземем, заедно с другите институции, неправителствения сектор, съдийските и прокурорските организации, да огледаме текстовете и да ги внесем", заключва тя. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини