Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Министър Желязков: Практическите изпити за шофьори ще са в контролирана среда (СНИМКИ)

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

70-годишен моторист в болница, след като му отнели предимство на пътя

Варна след София с най-голям бюджет

След София Варна е вторият град в страната с най-голям бюджет през 2016 г, който местният парламент прие в сряда. Морската столица ще харчи 243.7 млн. лева. За сравнение бюджетът на Пловдив е 222.4 млн.лева, а на Бургас – близо 165 млн.лева.

Най-голям дял от парите за тази година – 37.4 % или над 91 млн.лева отиват за образование и младежки дейности. В този приоритет на местната власт е подготовката на Варна за Европейска младежка столица 2017. Парите за здравеопазване са в размер на 14. 6 млн. лева и са с 800 000 лева по-малко в сравнение с миналата година, когато имаше общинско съфинансиране по големи европроекти за ново оборудване на болниците в града. С 1.4 млн. лева повече е бюджетът за социални дейности или в размер на 14.2 млн. лева.

„Този бюджет е реалистичен, балансиран, но и амбициозен, защото осигурява възможност да продължим активно да работим. За година и половина показахме, че Варна може да се развива с различна скорост. С новия бюджет тези темпове не само ще бъдат запазени, но и ускорени“, увери от трибуната на зала „Пленарна“ кметът Иван Портних. Земестникът му по финансите Пейчо Пейчев посочи, че кредитният рейтинг на Варна е като този на държавата. Той отчете също така, че събираемостта на приходите от данъци в местната хазна е над 100 %, а заварените просрочени задължения от 60 млн. лева са били стопени на 27 млн. лева.

Сред приоритетите на местната администрация е запазване на данъчната тежест, която плащат варненци, без да има увеличение на данък сгради и такса смет, патентния налог и туристическия данък, както и данъкът за МПС. Единствено е вдигнат данъкът върху имотните сделки от 2.6 % на 3%.

Срещу приемане на бюджет 2016 на Варна гласуваха само съветниците от групата на БСП, като местният соцлидер Борислав Гуцанов се мотивира с това, че няма приет отчет за миналата година, както и чуваемост на предложенията от страна на опозицията.
Да се увеличат заплатите на кметската администрация предложи общинският съветник Янко Станев от групата „Граждани и експерти и СДС“. Не може шеф на общинска дирекция във Варна да получава два пъти по-малко от чиновник от същия ранг в което и да е министерство, както и е срамно в общинските фирми да държат служители на минимална работна заплата, каза Станев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.