Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Апокалипсис с древните зверове Нов плакат на „Годзила: Кралят на чудовищата”

Диона провокира с Барби визия Рапърката вдъхновена от идола си Ники Минаж

Варна след София с най-голям бюджет

След София Варна е вторият град в страната с най-голям бюджет през 2016 г, който местният парламент прие в сряда. Морската столица ще харчи 243.7 млн. лева. За сравнение бюджетът на Пловдив е 222.4 млн.лева, а на Бургас – близо 165 млн.лева.

Най-голям дял от парите за тази година – 37.4 % или над 91 млн.лева отиват за образование и младежки дейности. В този приоритет на местната власт е подготовката на Варна за Европейска младежка столица 2017. Парите за здравеопазване са в размер на 14. 6 млн. лева и са с 800 000 лева по-малко в сравнение с миналата година, когато имаше общинско съфинансиране по големи европроекти за ново оборудване на болниците в града. С 1.4 млн. лева повече е бюджетът за социални дейности или в размер на 14.2 млн. лева.

„Този бюджет е реалистичен, балансиран, но и амбициозен, защото осигурява възможност да продължим активно да работим. За година и половина показахме, че Варна може да се развива с различна скорост. С новия бюджет тези темпове не само ще бъдат запазени, но и ускорени“, увери от трибуната на зала „Пленарна“ кметът Иван Портних. Земестникът му по финансите Пейчо Пейчев посочи, че кредитният рейтинг на Варна е като този на държавата. Той отчете също така, че събираемостта на приходите от данъци в местната хазна е над 100 %, а заварените просрочени задължения от 60 млн. лева са били стопени на 27 млн. лева.

Сред приоритетите на местната администрация е запазване на данъчната тежест, която плащат варненци, без да има увеличение на данък сгради и такса смет, патентния налог и туристическия данък, както и данъкът за МПС. Единствено е вдигнат данъкът върху имотните сделки от 2.6 % на 3%.

Срещу приемане на бюджет 2016 на Варна гласуваха само съветниците от групата на БСП, като местният соцлидер Борислав Гуцанов се мотивира с това, че няма приет отчет за миналата година, както и чуваемост на предложенията от страна на опозицията.
Да се увеличат заплатите на кметската администрация предложи общинският съветник Янко Станев от групата „Граждани и експерти и СДС“. Не може шеф на общинска дирекция във Варна да получава два пъти по-малко от чиновник от същия ранг в което и да е министерство, както и е срамно в общинските фирми да държат служители на минимална работна заплата, каза Станев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.