Мафията търси подкрепа срещу правителството (обзор)

Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават.

Това заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите си вчера, се разбра от стенограмата на вчерашното заседание на Министерския съвет. Премиерът дава пример с това, че приходите през януари надвишават с 900 млн. лв. събраното през януари 2015 г. В тази сума не били включени и 250 млн. лв. от върнат на фирмите ДДС.

„И най-големите скептици в Европа коментират борбата ни с контрабандата като чудо, което правим, и правителството трябва с вдигната глава да обяснява как да се бори с корупцията“, допълва премиерът. Изявлението му е направено часове преди Брюксел да огласи поредния доклад, в който призовава властите в София за присъди срещу мафията и повече дела срещу организираната престъпност (виж стр. 4-5). След заседанието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не даде конкретен отговор на въпрос дали са известни всички представители на българската мафия и как се работи за тяхното разкриване. Но каза, че е много доволна от работата на ГДБОП, която вече имала и много добри условия за работа.

Борисов е информирал министрите, че и в момента тече спецоперация за пресичане на контрабандни канали. „Има задържани газови цистерни, вътре пълни с цигари. Фирми, които продават горива - с нелегални цистерни вътре в земята", допълва той.

Борисов очаква засегнатите от това олигарси и мафиоти да търсят политическа подкрепа, за да компенсират загубите си от ефективните мерки на властта. „Затова имайте предвид, че всички тези олигарси, мафиоти, които години наред са вземали пари, смятайте какви щети им се нанасят. Всички те ще се възползват от всяка политическа възможност за подкрепа, която им се даде", казва Борисов.

Премиерът на няколко пъти хвали работата на МВР, ДАНС и прокуратурата, които показали много добри резултати.

София след евродоклада: Имаме план за действие

Властта в София посрещна критиките в поредния евродоклад с обещания за бъдещи успехи в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Постигането на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да бъде най-сериозното предизвикателство пред България и затова трябва да е първостепенен приоритет”, заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който представи доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Тимерманс отбеляза, че през 2015 г. страната ни е предприела някои важни стъпки, но вече трябва да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати.

Очаквано Меглена Кунева обяви, че най-важното нещо, което следва да се приеме от Народното събрание, е антикорупционният закон. По думите ѝ, той ще бъде внесен повторно от МС в началото на февруари, а кога ще го приеме парламентът, не се знае. „Докладът на ЕК подчертава по деликатен начин необходимостта от сътрудничество на властите. Той изисква действия", каза още вицепремиерът.

Министър Захариева обяви, че има надежда и план за действие, който ще бъде предоставен в петък на Съвета за съдебна реформа. „Със сигурност има позитивни неща, които са отчетени в доклада, но това, което се чете от него, е - нека тези стратегии не остават само на хартия", обясни Захариева.

Приоритет на Министерството на правосъдието са измененията на Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат внесени до 10 март в Министерския съвет. С тях трябва да се реализира промяната в конституцията за разделянето на ВСС на две колегии, явното гласуване във ВСС, прекият избор на членовете на ВСС от магистратите и засилената роля на инспектората.

Правосъдният министър призна, че в доклада има и много критики, но не искала да говори кой е виновен и кой не.

Ден преди официалното представяне на доклада, „Труд” публикува т.нар. чернова. Текстът се припокрива над 95 процента с представения вчера. Важна смислова разлика има единствено в пасажа, свързан със скандала „Яневагейт”. Изречението от черновата: „…първата реакция на българските власти бе фокусирана върху законността на самите записи, а не толкова върху по-голямата картина” е отпаднало напълно. Текстът продължава с констатацията, че ВСС и прокуратурата обявиха разследване на съдържанието на разговорите (между съдйките Владимира Янева и Румяна Ченалова - б.р.).

Глупаво е да се иска оставка на ВСС преди доклада

Абсолютно безсмислено искане, което става "пет минути преди да бъде обявен европейският доклад за напредъка в сектор правосъдие". Така съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов определи призива на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) за оставка на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Каракачанов каза, че „патриотите“ няма да подкрепят декларациите, огласени във вторник вечерта.

„Искането на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на ВСС е груба намеса в съдебната система“, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Според него това е опит за адресиране на отговорността само във ВСС в търсене на изкупителна жертва за публиката. Миков смята, че докладът на ЕК е „тежка оценка за свършеното през последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията. Но отговорността е на първо място за правителството, каза още Миков.

"Който сее вятър, жъне буря. Който се опитва да всява допълнителен хаос и раздор в и без това проблематичното състояние, в което се намира съдебната система, рискува да задълбочи проблемите и да ги прехвърли върху другите власти", коментира съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, чиято партия оттегли подкрепата си за кабинета, но остава в РБ, които са в коалиция с ГЕРБ, обвини управляващите за състоянието на съдебната власт.

Право на ВСС е да реши дали ще подава оставка, ние просто сме изразили мнение, което съответства на обществените оценки, заяви председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов след отказа на членовете на ВСС да се саморазпускат (виж долу). Според Цветанов докладът на ЕК, в който се препоръчва външен анализ на прокуратурата, е обективен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини