Идат ли избори? Гледайте Цветанов

Защо председателят на ПГ на ГЕРБ тръгна на национална обиколка по структурите посред люта зима?

Къде са реформаторите, които чрез партията НПСД щяха да разбият монопола на ДПС, а в национален план да ги изчегъртат (модерният израз е „опраскат”)?

В най-кучешкия студ на януари зам.-председателят на ГЕРБ и несменяем шеф на предизборния щаб на управляващата партия започна национален тур из партийните структури в цялата страна. На почивката е окончателно признат от съда за невинен за шестте си „не” за подслушвания като МВР шеф. Което сякаш мигом го зарежда с енергия да отвърне на евродоклада с революционен призив към ВСС да си подаде оставката.

Пита се - защо Цветанов обикаля страната по никое време?

Организационната тема за всяка партия е скучна територия за журналистически анализи, но мисля, че нейното медийно подценяване е грешка. Вярно, пейзажът е партийни събрания, нахъсване на актива, най-често с едни и същи шаблони… Иначе казано - няма новина.

Да видим дали е така.

Новината или по-скоро хипотезата е, че тръгнеш ли в това време на обиколки, значи нещо се мъти. Особено когато доста хора в обществото стават и лягат с въпроса ще има ли предсрочни избори и кога.

Нещо повече - типично по Цветановски шефът на парламентарната група залива социалните мрежи с отчети къде е бил и къде още ще бъде. А това също е предизборен похват. И нещо доста показателно - навсякъде, където се появи, носи и представя слайдове, графики и таблици за постигнатото на последния вот и сравнение с предишни избори. Ръстът е видим навсякъде.

Доколкото разбрах от източници от ГЕРБ - до края на март през почивните дни петък-понеделник Цветанов се готви да обиколи всички общини в страната.
Вътрешни хора в ГЕРБ разясняват тази обиколка с факта, че не само трябва да се отчетат резултатите лице в лице със структурите, но и да се направи нещо като „профилактика на проблемите” - къде какво е необходимо за т. нар. устойчив растеж - и на състоянието на общините, и на бъдещите изборни резултати. Няма как - взаимосвързани са.
Вероятно това е само обвивката, защото една от опорните тези на Цветанов винаги е била „ГЕРБ е единствената алтернатива в смесените региони”. Шаблон или не - тези, които следят политиката и изявите на първите хора от ГЕРБ, знаят, че проблемът за промяна на статуквото по тези места е сред най-важните.

Тези таблици и графики, които самият втори в ГЕРБ за първи път публикува в социалните мрежи, очевидно имат за цел да го докажат.

Проверих. Вземаме на посоки Котел - докато през 2007 г. ГЕРБ има трима общински съветници, през 2011-а те вече са 7, а след последните избори са 12. ГЕРБ има абсолютно мнозинство в град, в който ДПС винаги е държало юздите на властта.
Има общини в смесените региони, в които единствената останала партия освен ДПС е ГЕРБ. Такава е Омуртаг, където картинката е следната - през 2007-а там са избрани 22-ма общински съветници за ДПС срещу 2-ма за ГЕРБ. През 2011-а вече са 22 към 4, а сега - 18 към 11. И няма други.

Същото е и в ОС на Лозница - 12 съветници от ДПС и един от ГЕРБ. Така е и в Самуил, Венец, Хитрино, Сърница…

Всъщност, който се интересува - да разглежда графиките при „първоизточника”. Това е само илюстрация към текста.

Но тези данни са индикатор за една срамна истина и една глинена опорна точка. Пълната и срамна истина и най-големият грях на „мъдрата” БСП е, че не само създаде ДПС чрез службите, а им отстъпи и земя, и стока, и пълното право да се разпореждат в смесените региони. А ДПС дълги години ги стопанисва с грижата на добър феодал, докато от движението яхнаха столетницата и ясно се видя кой управлява в правителството „Орешарски”. Този, който може да предизвика падането на кабинета, той и го е управлявал - просто е.

А глинената опорна точка е мантрата за съвместно управление на ДПС и ГЕРБ. Ами да, ще каже читателят, на някои места са само ДПС и ГЕРБ, вярно е. Въпросът е къде са другите партии и особено храбрите социалисти, защото по социален статус електоратът в тези региони е изцяло техен. Къде са реформаторите, които чрез партията НПСД щяха да разбият монопола на ДПС, а в национален план да ги изчегъртат (модерният израз е „опраскат”)?

Логично е да се предположи, че тази обиколка на Цветанов има други задачи. Разбира се, подготовката на президентските избори. Ама не било ли рано? Не е, най-малко по две причини.

Първата е видима - почти не остана партия, която къде по-открито, къде по-колебливо да не си каза дори имената за президент. Радан Кънев например го направи във възможно най-неподходящия момент - докато течеше местният вот. БСП ще оглеждат Корнелия Нинова (сякаш не са я виждали досега), при Първанов първият пак трябва да е първи. Волен е ясен, на него не му трябва президентска, а проруска трибуна.

Обаче ДПС винаги е играла балансираща роля в президентските избори. Ако в парламента ГЕРБ наистина се превърна в балансьора на силите, то в мажоритарните президентски избори гласовете на втори тур могат да се прелеят навсякъде. В този смисъл укрепването на структурите в смесените региони е особено важно. Повече влияние на ГЕРБ - по-малко влияние на ДПС.

Но президентският вот е първият и по-видим панел от пъзела. Тази обиколка на Цветанов има, или поне хипотетично издава и друго очакване - за предсрочни парламентарни избори, и то преди президентските. Това дори не е далечна хипотеза - това е любимият вариант на ДСБ и кръжащите около тях НПО-та.
Към нея трябва да се прибави и доста постоянната позиция от последните месеци на Борисов, която обобщено звучи така: „Не искам избори, но ако другите се дръпнат, ще има друг разговор.”

Тя се отнася както към неговото лично решение за кандидатурата му за президент, така и за възможността за предсрочни избори, „ако ме ядосат”.
Погледнато от този ъгъл, обиколката на Цветан Цветанов съвсем не бива да се разглежда като продължение на скиорските му умения при почивката му в Банско. По-скоро тя е поредният жест към структурите в страната, които по чисто емоционални подбуди държат да имат непосредствена връзка с главната квартира в София.

Тук е времето и за още няколко реда в стил: „Ама защо ГЕРБ печели избори?” Защото изгради структури и си ги обгрижва. Защото взе немския партиен модел и работи по него. Защото БСП и ДПС имат същата партийна логика и - честно казано - само това ги спасява. Защото и Радан Кънев призна, че избори се печелят със структури, каквито РБ нямаше и не успя да постигне, а какви ще има новият политически субект предстои да видим.
При всички случаи януарската обиколка на Цветанов не е случайна. И освен междуизборно гости със сигурност е подготовка за избори. Дали само президентски или 2 в 1 - както Борисов реши. А структурите винаги трябва да са „на стенд бай”. За което отговаря Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи