Никос Коцияс подаде оставка от поста министър на външните работи на Гърция

С национален научен форум в Стопанска академия честваха 80 г. преподаване по застраховане и социално дело Отбелязана бе и 70-годишнината от създаването на специалността

Скандинавците: Феноменални сме!

18 души са загинали при експлозията в техникум в Керч

Внезапен завой на кола предизвикал катастрофа на микробус и ТИР

Бутат емблематична къща във Варна Не е в списъка на паметниците на културата, казаха от общината

Дълър на дрога с лакочистител отива на съд

Премиерът Борисов на обсъждане в Европейския съвет за продължаване на преговорите за Брекзит

Бисер Петков лично съобщи на протестиращите майки, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от МС

Кой преподава „Уроци по изкушения”?

Взривът в Керч е атентат със самоделна бомба (СНИМКИ и ВИДЕО)

Оправдателни присъди за събарянето на склада „Ориент Табако“ в Пловдив

70% от българите са усетили увеличение на цените на стоките и услугите Мнозинството от българските граждани не одобряват смяната на часовото време

Ричард Брансън получи звезда на Алеята на славата

Борисов: Отворете дебата в парламента за донорството След катастрофи или подобни инциденти може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени, призова премиерът

24 момичета под 14 години са станали майки през 2015-а

Над 830 са непълнолетните момичета, станали майки през изминалата година. От тях 24 са на възраст под 14 години, съобщи Дарик, позовавайки се на данни, представени от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Според статистиката, честотата на абортите и раждаемостта сред юношите нараства.

„Това е реалната картина, която наблюдаваме в ежедневната си практика. През последните години, ние акушер-гинеколозите сме изправени пред един доста сериозен проблем, а именно – деца раждат деца“, заяви началникът на Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската университетска болница доц. Д-р Екатерина Учикова.

Основният процент на родилките под 18-годишна възраст са от ромски произход или са момичета, живеещи в отдалечените райони на страната.

„За справяне с проблема е необходима общонационална програма или стратегия“, смята доцент Учикова. Необходимо е изграждането на Центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст, какъвто вече има в УМБАЛ „Св. Георги“.

„Идеята е да се формира сексуално поведение и осъзнато родителство, което от своя страна ще доведе до намаляване на раждаемостта и по-добра сексуална култура“, обясни доц. Учикова.

Откриването на центъра е с проект, финансиран изцяло от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. на стойност 357 хил. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.