Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

24 момичета под 14 години са станали майки през 2015-а

Над 830 са непълнолетните момичета, станали майки през изминалата година. От тях 24 са на възраст под 14 години, съобщи Дарик, позовавайки се на данни, представени от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Според статистиката, честотата на абортите и раждаемостта сред юношите нараства.

„Това е реалната картина, която наблюдаваме в ежедневната си практика. През последните години, ние акушер-гинеколозите сме изправени пред един доста сериозен проблем, а именно – деца раждат деца“, заяви началникът на Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската университетска болница доц. Д-р Екатерина Учикова.

Основният процент на родилките под 18-годишна възраст са от ромски произход или са момичета, живеещи в отдалечените райони на страната.

„За справяне с проблема е необходима общонационална програма или стратегия“, смята доцент Учикова. Необходимо е изграждането на Центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст, какъвто вече има в УМБАЛ „Св. Георги“.

„Идеята е да се формира сексуално поведение и осъзнато родителство, което от своя страна ще доведе до намаляване на раждаемостта и по-добра сексуална култура“, обясни доц. Учикова.

Откриването на центъра е с проект, финансиран изцяло от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. на стойност 357 хил. лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.