Ники Хейли: Нарушаването на примирието в Южна Сирия трябва да спре Американският постоянен представител в ООН призова Русия да използва влиянието си

Германският министър на финансите: Еврото е нещо необратимо

Устният изпит по журналистика за кандидат-студенти в СУ се провежда днес

САЩ и Южна Корея спират някои военни учения

Ердоган: Най-опитните политици в Общото събрание на ООН сме аз и Путин

Алексис Ципрас: Гърция вече е нормална държава

Заветът на Кловис – най-известният фен на Бразилия

Във Волгоград борят насекомите с ванилия

Льов: Имам план за Швеция

На 23 юни 2018 да почерпят

Брюксел обяви край на гръцката криза

ЕС смени тона за бежанците Йотингер призова за съпричастност към южните членки на съюза

Чума по свинете идва към България

Сталоун и Батиста в жанрова тупалка

Губим 6 млн. лева от износ на трюфели Скъпите гъби се събират за експорт, но никой не плаща данъци

ДС-агентите да се разкриват само с тяхно съгласие, предлага БСП

Закриване на Комисията по досиетата и осветляване на агентите на Държавна сигурност и РУМНО само по тяхно желание – това предлагат депутатите от БСП с нов Закон за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

Според текстовете в предлагания нормативен акт на практика оповестяването на бившите агенти и доносници на Държавна сигурност ще бъде сериозно възпрепятствано и дори преустановено, коментираха депутати от управляващото мнозинство.

От БСП пък аргументират идеята си, че Комисията по досиетата „само създавала раздори и настройвала едни общности срещу други“.

„Последните няколко месеца изобилстват от инициативи от управляващите за разширяване на кръга на проверяваните”, заяви говорителят на левицата Атанас Мерджанов.

Той допълни, че на мястото на Комисията ще бъде създаден Институт за национална памет, чийто председател ще бъде избиран от парламента.

В член 3 от законопроекта са записани функциите на Института. Той ще „събира, проучва, анализира и оценява“ документи, свързани с ДС и РУМНО, като ще извършва проверки за принадлежност към двете служби.

В случая обаче това няма да става както досега го прави КОМДОС – тя проверява задължително всички лица, кандидатстващи за публични държавни длъжности или вече заемащи ги.

В законопроекта е указано, че проверка „може“ да има, тоест не е задължителна, като за нея ще се иска писмено съгласие от лицето, обект на справката.

Освен това така наречените картончета, които и днес се считат за достатъчни за установяване на принадлежност, вече няма да имат тази тежест – когато в архивите бъдат открити само имената на проверяването лице и псевдонима му в ДС, изрично ще се записва, че това не е доказателство

Идеята на БСП съвпадна с инициативата на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Петър Славов и Мартин Димитров от дясното обединение, заедно с колегата им от най-голямата формация Методи Аднреев, обявиха, че внасят искане до Комисията по досиетата да провери всички необезпечено кредитирани от фалиралата КТБ лица за принадлежност към ДС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.