Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

ДС-агентите да се разкриват само с тяхно съгласие, предлага БСП

Закриване на Комисията по досиетата и осветляване на агентите на Държавна сигурност и РУМНО само по тяхно желание – това предлагат депутатите от БСП с нов Закон за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

Според текстовете в предлагания нормативен акт на практика оповестяването на бившите агенти и доносници на Държавна сигурност ще бъде сериозно възпрепятствано и дори преустановено, коментираха депутати от управляващото мнозинство.

От БСП пък аргументират идеята си, че Комисията по досиетата „само създавала раздори и настройвала едни общности срещу други“.

„Последните няколко месеца изобилстват от инициативи от управляващите за разширяване на кръга на проверяваните”, заяви говорителят на левицата Атанас Мерджанов.

Той допълни, че на мястото на Комисията ще бъде създаден Институт за национална памет, чийто председател ще бъде избиран от парламента.

В член 3 от законопроекта са записани функциите на Института. Той ще „събира, проучва, анализира и оценява“ документи, свързани с ДС и РУМНО, като ще извършва проверки за принадлежност към двете служби.

В случая обаче това няма да става както досега го прави КОМДОС – тя проверява задължително всички лица, кандидатстващи за публични държавни длъжности или вече заемащи ги.

В законопроекта е указано, че проверка „може“ да има, тоест не е задължителна, като за нея ще се иска писмено съгласие от лицето, обект на справката.

Освен това така наречените картончета, които и днес се считат за достатъчни за установяване на принадлежност, вече няма да имат тази тежест – когато в архивите бъдат открити само имената на проверяването лице и псевдонима му в ДС, изрично ще се записва, че това не е доказателство

Идеята на БСП съвпадна с инициативата на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Петър Славов и Мартин Димитров от дясното обединение, заедно с колегата им от най-голямата формация Методи Аднреев, обявиха, че внасят искане до Комисията по досиетата да провери всички необезпечено кредитирани от фалиралата КТБ лица за принадлежност към ДС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.