Инфектираният с ХИВ вируса Никос Дедес пред „Труд“: Тестът за ХИВ трябва да е част от годишния преглед

„Разбрах, че съм заразен с ХИВ вируса преди 21 години, когато заболяването водеше до фатален край. Най-важното за мен тогава бе да науча всичко, което науката бе открила за инфекцията. Докато немалко хора предпочитат да забравят за ХИВ.“

Така започна разказа си пред „Труд“ Никос Дедес, основател и председател на Positive voice - гръцката асоциация, която работи с хората, живеещи с ХИВ в южната ни съседка. Дедес е бивш председател на Европейската група за лечение на СПИН и бивш координатор към Европейската агенция по лекарствата. А опитът му би бил изключително полезен на нашите здравни власти, обществото ни и застигнатите от вируса българи, посочиха от Националната пациентска организация.

„1997-а бе повратна година, защото превърна заболяването от фатално прогресиращо в хронична инфекция, тъй като бе открито лечение, осигуряващо добро качество на живот. В същото време аз се присъединих към Европейската група за лечение на СПИН. Това е организацията, занимаваща се с изследването и гарантирането на добър стандарт на медицинските грижи на нуждаещите се“, каза още гъркът. Много бързо той става член на борда на групата, а след това и вицепрезидент. „Бях много активен в Европа и когато се върнах в Гърция, исках да помагам на инфектираните“, добави Дедес.

През 2009 г. той създава асоциация на хората, които живеят с ХИВ, като тя е и за инфектираните с вируса мъже. Обяснението - пациентските организации са изключително мотивирани, постоянно следят научните публикации и новостите в лечението, а така помагат и за превенцията. „Присъединих се и към гръцката организация на пациентите с чернодробни заболявания, тъй като много от тях са инфектирани и с ХИВ вируса, защото употребяват интравенозни наркотици“, посочи Дедес. Той е категоричен, че днес човек почти няма за какво да се тревожи, ако му поставят диагнозата ХИВ. Много важно e обаче и за индивида, и за общността тя да се установи рано. „Просто казано - ще се сблъскате с малко проблеми, ако навреме се постави диагнозата и лечението стартира веднага“, смята мъжът.

В края на миналата година стана ясно, че медицината е намерила начин да спре разпространението на ХИВ вируса. Целта може да се постигне, като всеки новодиагностициран пациент веднага започне лечение. В момента у нас се следи броят на белите кръвни телца (CD4). Едва когато нивото им падне под 350/мм3, което може да се случи след години и през това време инфектираният да разпространява заразата, чак тогава лекарите ни назначават лечение.

„Много хора не подозират, че са инфектирани, затова трябва да се изследват регулярно. Това важи за сексуално активните хора, за тези, които нямат постоянна интимна връзка, които са имали необезопасен сексуален контакт или много интимни партньори. Не само заради ХИВ, но и заради всички останали полови болести и за недопускането на нежелана бременност презерватив трябва да се използва!“, посъветва още Дедес.

Сред мерките, които водят до успех при битката с вируса, е да се установи къде в страната има разпространение на ХИВ. Т.е. да се осигури постоянно изследване на групите с висок риск. „Затова в Атина и Солун, а скоро и в Крит сме разкрили центрове за изследване. Но те са извън медицинската общност и нямат нищо общо с вида на болниците или типичните лаборатории“, каза още пред „Труд“ Дедес. И продължи: „Разполагаме също с медиатори, които дават информация на хората, снабдяват ги с презервативи, за да се увеличи здравната им култура за заболяването. А ако мъже правят секс с мъже, те са в много голям риск от инфектиране. В този случай трябва да се изследват по-често.“

Гъркът смята, че здравните власти във всяка страна трябва да осигурят безплатно, анонимно и доброволно изследване на хората. Дори то да стане част от рутинните изследвания, гарантирани от здравния фонд. Така личностите, които са имали рискови сексуални практики или са били изложени на опасност, сами биха отишли да се тестват. А държавата трябва да съветва хората и да се имунизират срещу хепатит В.

За целта е необходима национална стратегия, която ще разпознае кои групи може да са инфектирани и когато това се установи, да се започне прилагането на мерките. По тази причина в Европа постоянно намалява броят на инфектираните, които често сменят партньорите си, или на хората, които идват от страни с високо разпространение на ХИВ вируса. Единствено категорията мъже, които правят секс с мъже, не спира да се увеличава. „Причината е, че опасността от инфектиране с вируса е по-голяма при анален секс, отколкото при вагинален. А и тази група не е така добре дефинирана като останалите“, допълни Дедес. Нужно било в училище да се отделя достатъчно внимание на темата, но все още гражданското общество игнорирало гей двойките. „А докато общността не се обърне към тях, докато майката казва на сина си: „Как?! Не може да си гей, трябва да се срещаш с жени!“, докато родителите малко знаят за хомосексуалните, които не могат спокойно да бъдат със семейството си на Коледа или да отиват заедно в хранителния магазин, ситуацията няма да се промени“, прогнозира Дедес.

Коментари

Задължително поле