Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Как са измислени ирландските танци?

Мария Габриел: Една от силните страни на ГЕРБ е, че говори за България с един глас в трите европейски институции

Изненада: Треньорска рокада в „Левски“

20 млн. евро за паша на пчелите

Субсидии за паша на пчели в нивите на фермерите иска България от Европейската комисия. Страната ни е изпратила такова искане в Брюксел като предлага 20 млн. евро от средствата по новата Програма за развитие на селските райони да бъдат заделени за тази цел. От тях всеки земеделски стопанин трябва да получава по 28 лева на декар компенсация, ако допуска паша на пчели в нивите си. Обезщетението ще се дава заради пропуснати ползи от земеделеца заради намалени добиви в нивите, тъй като няма да се допуска плевелите в тях да се обработват с препарати за растителна защита, които са вредни за пчелите.

Фермерът се задължава да има сключен договор с пчелар, в чийто кошери има поне 20 пчелни семейства. Допуска се и самият земеделец да е пчелар. В нивите се фермерът трябва да отглежда поне две „медоносни растения“. Като такива са определени 51 култури, сред които ябълки, кайсии, бадеми, капини, праскови, люцерна, чубрица, диня, пъпеш, череша, слива, риган и други. Минималната площ, която може да заяви всеки един фермер по схемата е 5 декара, а максималната 1300 декара.

Засилване имунитетът на пчелите е водещият мотив, който изтъква министерство на земеделието, за да защити новата схема. „Въвеждането на направлението ще осигури подходяща и разнообразна паша на пчелите, която от своя страна ще доведе до устойчивото развитие на опрашителите.

Липсата на разнообразно хранене е сред предпоставките за отслабване на имунната система и предразположение към заболявания на пчелите“, пише в мотивите на писмото, с което „Труд“ разполага.

Изисква се пчелините да са разположени максимум на радиус 1 км от нивите на фермерите. В нивите на фермерите, в които трябва да има поне две медоносни култури, по-малката по площ да обхваща поне 20%. Фермерите, които ще получават субсидии по схемата трябва да преминат агроекологично обучение от 18 часа. По принцип схемата ще се прилага за 5 години напред или докато средствата се изчерпят.

Ограничения

Забранява се

паленето на

стърнища

Категорично се забранява фермерите, които ще прилагат схемата за паша на пчелите, да палят стърнища. Това още е записано в проекта за прилагане на схемата, с който „Труд“ разполага. В момента такава забрана и фиксирани глоби има и в Закона за опазване на земеделските земи. Освен това земедеците задължително трябва да съхраняват и пазят съществуващи полски граници, ограждащи нивите – синори в блока на земеделското стопанство, съществуващите трайни тераси и др.

В проекта е описано и какви ползи ще донесат пчелите на фермерите, освен субсидиите. „Чрез опрашването, пчелите оказват положително въздействие върху повишаване добивите на културни растения, качеството на плодовете и семената и повишаването на жизнеността на поколенията на растенията“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.