Зоран Заев свиква предсрочни избори

Над половин милион души на пореден протест в Барселона, десетки ранени и арестувани

Диета без глутен повишава либидото

Вълко Червенков нямал брак с жена си На младини се готвел за актьор, като държавен глава пишел епиграми под псевдоним

Откриха африканска чума по мъртво диво прасе в Габровско

Две коли катастрофираха в Бистрица, едната се вряза в къща

Борис Джонсън: Нова отсрочка за Брекзит ще бъде безполезна и скъпа

Карфиолът е истински аристократ

59-годишен мъж застреля друг при битов скандал в Ловешко Извършителят е задържан

Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Лейди Гага с рентген на цялото тяло

20 млн. евро за паша на пчелите

Субсидии за паша на пчели в нивите на фермерите иска България от Европейската комисия. Страната ни е изпратила такова искане в Брюксел като предлага 20 млн. евро от средствата по новата Програма за развитие на селските райони да бъдат заделени за тази цел. От тях всеки земеделски стопанин трябва да получава по 28 лева на декар компенсация, ако допуска паша на пчели в нивите си. Обезщетението ще се дава заради пропуснати ползи от земеделеца заради намалени добиви в нивите, тъй като няма да се допуска плевелите в тях да се обработват с препарати за растителна защита, които са вредни за пчелите.

Фермерът се задължава да има сключен договор с пчелар, в чийто кошери има поне 20 пчелни семейства. Допуска се и самият земеделец да е пчелар. В нивите се фермерът трябва да отглежда поне две „медоносни растения“. Като такива са определени 51 култури, сред които ябълки, кайсии, бадеми, капини, праскови, люцерна, чубрица, диня, пъпеш, череша, слива, риган и други. Минималната площ, която може да заяви всеки един фермер по схемата е 5 декара, а максималната 1300 декара.

Засилване имунитетът на пчелите е водещият мотив, който изтъква министерство на земеделието, за да защити новата схема. „Въвеждането на направлението ще осигури подходяща и разнообразна паша на пчелите, която от своя страна ще доведе до устойчивото развитие на опрашителите.

Липсата на разнообразно хранене е сред предпоставките за отслабване на имунната система и предразположение към заболявания на пчелите“, пише в мотивите на писмото, с което „Труд“ разполага.

Изисква се пчелините да са разположени максимум на радиус 1 км от нивите на фермерите. В нивите на фермерите, в които трябва да има поне две медоносни култури, по-малката по площ да обхваща поне 20%. Фермерите, които ще получават субсидии по схемата трябва да преминат агроекологично обучение от 18 часа. По принцип схемата ще се прилага за 5 години напред или докато средствата се изчерпят.

Ограничения

Забранява се

паленето на

стърнища

Категорично се забранява фермерите, които ще прилагат схемата за паша на пчелите, да палят стърнища. Това още е записано в проекта за прилагане на схемата, с който „Труд“ разполага. В момента такава забрана и фиксирани глоби има и в Закона за опазване на земеделските земи. Освен това земедеците задължително трябва да съхраняват и пазят съществуващи полски граници, ограждащи нивите – синори в блока на земеделското стопанство, съществуващите трайни тераси и др.

В проекта е описано и какви ползи ще донесат пчелите на фермерите, освен субсидиите. „Чрез опрашването, пчелите оказват положително въздействие върху повишаване добивите на културни растения, качеството на плодовете и семената и повишаването на жизнеността на поколенията на растенията“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.