Задържаха извършители на зверски побой на младеж Пострадалият е с черепно-мозъчна травма

„Хищникът“ пак носи жълто Лимитираната серия Jaguar F-Type R Dynamic разполага с двигател V6 с мощност 380 к.с.

Тодор Батков: Въпросът с оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде решен на конгрес

Събота – ден на японските бойни изкуства Божество ками потегля с колесница от НДК

Петър Воденски: Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна

Баща преби съученичка на дъщеря си в столично училище Причина за агресята е, че момичетата не си вдигали телефоните

Ангелкова: Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук“ към другите големи туроператори

Енджи Касабие ражда у нас

Как всяка жена може да стане красавица?

Протести и сблъсъци в Барселона след изпращането в затвора на лидери на каталунските сепаратисти

Слънчево време и днес Температури до 26 градуса следобед

СЕМ решава за предсрочното освобождаване на директора на БНР Светослав Костов

Тръмп призова Италия да увеличи разходите си за отбрана

Американски боксьор почина четири дни след тежък нокаут

Евролидерите обсъждат днес Брекзит и бюджета на ЕС

Президентът легитимира главния мюфтия преди съда

„Приемете моите поздравления по случай преизбирането Ви за главен мюфтия. Гласуваното Ви доверие от страна на мюсюлманската общност в България е не само признание, но и отговорност, която Ви задължава достойно да продължите своята работа за благото на мюсюлманите в страната и за утвърждаване на разбирателството и взаимно уважение между различните вероизповедания у нас”.

Това е написал президентът Росен Плевнелиев във своя поздравителен адрес до главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Изборът му обаче още не е признат от съда и легитимността му е под въпрос. Хаджи не може да си извади документ за актуално състояние заради висящо дело срещу решенията на предишната национална конференция. Хаджи получил поздравления и от шефа на БАН акад. Стефан Воденичаров, който скандализира академичната общност като покани мюфтията да изнесе лекция в БАН.

Главното мюфтийство на Мустафа Хаджи загуби във ВКС окончателно мегаделото за правоприемник на съществували от времето на Фердинанд до 1949 г. мюсюлмански вероизповедни общини, турски училища и благотворителни организации. Така трудно ще продължи съдебните дела за придобиване на собственост над апетитни имоти. Сред тях са Историческия музей в Кърджали, (бивше медресе), Музеят на религиите в Стара Загора, Културно-информационният център в Монтана, Куршум джамия в Карлово и терена, върху който е читалище „Васил Левски“, в Кюстендил – две джамии и баня, ремонтирана по европроект.

Аргументът на съда е, че още в началото в Софийски градски съд делото е гледано по ред, при който не са уведомени настоящите собственици на терени и сгради – държава, музеи, общини, частници и други вероизповедания. Така те не са могли да защитят своя материален интерес, както би трябвало да стане в един исков процес.

Главно мюфтийство трябва да плати 6000 лева разходи на Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание /на д-р Недим Генджев/, което оспори решението на СГС от 2013 г.

Още когато СГС се произнесе в полза на мюфтийството на Хаджи юристи коментираха пред „Труд“, че решението е взето в нарушение на Закона за вероизповеданията и в разрез със становище на Конституционния съд, който през 2003 г. заявява, че исковият процес е единственото средство за признаване на правоприемство между стари и действащи вероизповедания.

Делото за имотите отприщи протести в страната и София. Най-активни защитници на паметниците на културата бяха кметовете на Карлово и Кюстендил Емил Кабаиванов и Петър Паунов. Вчера и двамата приветстваха решението на ВКС.

Главно мюфтийство смята отново да подаде иск в съда за правоприемство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.