Президентът легитимира главния мюфтия преди съда

„Приемете моите поздравления по случай преизбирането Ви за главен мюфтия. Гласуваното Ви доверие от страна на мюсюлманската общност в България е не само признание, но и отговорност, която Ви задължава достойно да продължите своята работа за благото на мюсюлманите в страната и за утвърждаване на разбирателството и взаимно уважение между различните вероизповедания у нас”.

Това е написал президентът Росен Плевнелиев във своя поздравителен адрес до главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Изборът му обаче още не е признат от съда и легитимността му е под въпрос. Хаджи не може да си извади документ за актуално състояние заради висящо дело срещу решенията на предишната национална конференция. Хаджи получил поздравления и от шефа на БАН акад. Стефан Воденичаров, който скандализира академичната общност като покани мюфтията да изнесе лекция в БАН.

Главното мюфтийство на Мустафа Хаджи загуби във ВКС окончателно мегаделото за правоприемник на съществували от времето на Фердинанд до 1949 г. мюсюлмански вероизповедни общини, турски училища и благотворителни организации. Така трудно ще продължи съдебните дела за придобиване на собственост над апетитни имоти. Сред тях са Историческия музей в Кърджали, (бивше медресе), Музеят на религиите в Стара Загора, Културно-информационният център в Монтана, Куршум джамия в Карлово и терена, върху който е читалище „Васил Левски“, в Кюстендил - две джамии и баня, ремонтирана по европроект.

Аргументът на съда е, че още в началото в Софийски градски съд делото е гледано по ред, при който не са уведомени настоящите собственици на терени и сгради - държава, музеи, общини, частници и други вероизповедания. Така те не са могли да защитят своя материален интерес, както би трябвало да стане в един исков процес.

Главно мюфтийство трябва да плати 6000 лева разходи на Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание /на д-р Недим Генджев/, което оспори решението на СГС от 2013 г.

Още когато СГС се произнесе в полза на мюфтийството на Хаджи юристи коментираха пред „Труд“, че решението е взето в нарушение на Закона за вероизповеданията и в разрез със становище на Конституционния съд, който през 2003 г. заявява, че исковият процес е единственото средство за признаване на правоприемство между стари и действащи вероизповедания.

Делото за имотите отприщи протести в страната и София. Най-активни защитници на паметниците на културата бяха кметовете на Карлово и Кюстендил Емил Кабаиванов и Петър Паунов. Вчера и двамата приветстваха решението на ВКС.

Главно мюфтийство смята отново да подаде иск в съда за правоприемство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини