Катер на гръцката брегова охрана се вряза в лодка с мигранти

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Министър Захариева: България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии

Повдигнаха обвинение на търновец за иманярство

Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Как се плаща в ресторант с перли?

Дерменджиев: Ще направим всичко възможно, за да се класираме на Европейското първенство

Тодор Кантарджиев: Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Президентът на Чили обяви пакет от социални мерки, за да спре протестите в страната

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2020 г.

Путин и Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

Певицата Мария се показа без грим (СНИМКА)

Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

Търговище – 138 години след Освобождението

На 29 януари 2016 г. Търговище празнува 138 години от своето Освобождение. Празникът събра хора от различни възрасти, представители на институции, партии, училища и сдружения. Търговищенци и техните гости в лицето на вицеконсула на Руската федерация в Русе Алим Жаманов и полк. доц. д-р Александър Евлогиев – декан на факултет „Артилерия“ към Националния военен университет, се преклониха пред делото на освободителите и пред паметта на близо 500 жертви на свободата в Търговище.

Тазгодишната програма за Освобождението включваше традиционното градско шествие от централния площад „Свобода“, чийто маршрут включваше поднасяне на цветя и венци на паметника на освободителя на Търговище ген. Казимир Ернрот и тържествен ритуал на Морената, свързана със събитията отпреди 138 години в тогавашна Ески Джумая. Почетната стража на двете паметни места бе от членове на патриотичен клуб „Възраждане“ – Търговище, облечени в съответните униформи и одежди на руски офицери и български опълченци.

Във вечерните часове бе предвиден спектакъл – възстановка „Януари 29“ , с автор Ивайло Марков, директор на Кукления театър в Търговище, факелно ученическо шествие и заря.

По традиция в деня на Освобождението 29 януари във Варна, земляческото дружество организира среща на близо 200 търговищенци, не забравили своите корени. На срещата се очаква да присъства и кметът на община Търговище Дарин Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.