Търговище - 138 години след Освобождението

На 29 януари 2016 г. Търговище празнува 138 години от своето Освобождение. Празникът събра хора от различни възрасти, представители на институции, партии, училища и сдружения. Търговищенци и техните гости в лицето на вицеконсула на Руската федерация в Русе Алим Жаманов и полк. доц. д-р Александър Евлогиев - декан на факултет "Артилерия" към Националния военен университет, се преклониха пред делото на освободителите и пред паметта на близо 500 жертви на свободата в Търговище.

Тазгодишната програма за Освобождението включваше традиционното градско шествие от централния площад "Свобода", чийто маршрут включваше поднасяне на цветя и венци на паметника на освободителя на Търговище ген. Казимир Ернрот и тържествен ритуал на Морената, свързана със събитията отпреди 138 години в тогавашна Ески Джумая. Почетната стража на двете паметни места бе от членове на патриотичен клуб "Възраждане" - Търговище, облечени в съответните униформи и одежди на руски офицери и български опълченци.

Във вечерните часове бе предвиден спектакъл - възстановка "Януари 29" , с автор Ивайло Марков, директор на Кукления театър в Търговище, факелно ученическо шествие и заря.

По традиция в деня на Освобождението 29 януари във Варна, земляческото дружество организира среща на близо 200 търговищенци, не забравили своите корени. На срещата се очаква да присъства и кметът на община Търговище Дарин Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини