Задържаха извършители на зверски побой на младеж Пострадалият е с черепно-мозъчна травма

„Хищникът“ пак носи жълто Лимитираната серия Jaguar F-Type R Dynamic разполага с двигател V6 с мощност 380 к.с.

Тодор Батков: Въпросът с оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде решен на конгрес

Събота – ден на японските бойни изкуства Божество ками потегля с колесница от НДК

Петър Воденски: Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна

Баща преби съученичка на дъщеря си в столично училище Причина за агресята е, че момичетата не си вдигали телефоните

Ангелкова: Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук“ към другите големи туроператори

Енджи Касабие ражда у нас

Как всяка жена може да стане красавица?

Протести и сблъсъци в Барселона след изпращането в затвора на лидери на каталунските сепаратисти

Слънчево време и днес Температури до 26 градуса следобед

СЕМ решава за предсрочното освобождаване на директора на БНР Светослав Костов

Тръмп призова Италия да увеличи разходите си за отбрана

Американски боксьор почина четири дни след тежък нокаут

Евролидерите обсъждат днес Брекзит и бюджета на ЕС

Как ЕК стана жертва на хибридната война на доносниците срещу правосъдието

За първи път, откакто България е член на Европейския съюз и върху нея действа мониторинговият механизъм за правосъдието и вътрешния ред, тази година съдържанието на периодичния доклад на Европейската комисия бе така остро критикувано от представители на съдебната власт, от политици, от управляващите, дори и от опозицията, и от мнозина експерти.

Причините за острата реакция на София към критиките на Брюксел в никакъв случай не са заради искреното желание на ЕК да установи върховенство на закона у нас или защото страната ни се справя успешно с борбата с престъпността и корупцията. “Въставането” на депутати и евродепутати, магистрати и експерти срещу мониторинговия доклад е заради съдържанието на самия документ и, най-вече, заради неговото авторство.

Сравнение между съдържанието на тазгодишния доклад с тези, които България получаваше в първите години на членството си в ЕС, не е от полза за авторите на оповестения тази сряда документ. Оказа се, че писанието е обагрено от цитати на политици и избягали от отговорност и провалили се бивши министри, от манипулативни журналистически материали и преследващи властови амбиции позиции на една партийно-професионална съдийска организация.

Така, за първи път и самата Европейска комисия е поставена в изключително деликатна ситуация. Брюксел не може да се откаже от Мониторинговия механизъм, нито да признае, че очевидно се е предоверил при възлагането на списването на гръбнака на мониторинговия доклад на грантово зависими “експерти” от компрометирания български неправителствен сектор.

Фатално точен в разконспирирането на авторите на доклада на ЕК, се оказа бившият правосъден министър и бивш наказателен съдия Антон Станков, който с прецизността на хирургически нож разкри как: “Тези доклади са за вътрешни саморазправи. Не Европа пише докладите, пишат ги едни наши доносници. Тези доклади са инструмент за вътрешнополитически саморазправи. Едни хора ходят и клепат други хора. Проблемите трябва да си ги решим ние и с тези доносници да приключим”.

За да е полезен мониторинговият механизъм за България, а и за да се подобри качеството на анализа, който ЕК предоставя на всички европейски институции, единственото, което Брюксел може да направи, е да смени подхода при списването на документа. Много по-полезно е експертите на Комисията да работят с представителите на отделните институции, вместо да се доверяват на доносниците, прикриващи себе си за активисти от НПО-сектора. Защото, със сигурност, никой в Европа не желае официалните документи на Комисията да се използват в хибридната война, която доносници и слуги на родни олигарси водят срещу българското правосъдие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.