Механик на египетски превозвач сложил бомба на взривения руски самолет

Механик от националния превозвач EgyptAir е заподозрян, че е сложил бомба в разбилия се руски пътнически самолет в Египет в края на октомври 2015 година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, близки до разследването.

Според тях братовчед на заподозрения механик се е присъединил към ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия. До момента официално египетските власти твърдят, че не са открили доказателства, че самолетът на руската самолетна компания MetroJet, който катастрофира на Синайския полуостров, и загинаха всичките 224 души на борда, е свален от терористи.

Високопоставен служител на EgyptAir в областта на сигурността отрича служител на компанията да е бил арестуван или да е заподозрян. Представител на вътрешното министерство потвърди, че няма задържани.

Но източниците, които отказват да бъде разкрита самоличността им заради течащото разследване, съобщиха, че механикът е поставил бомбата в самолета с помощта на двама служители на охраната на летището и един служител, работещ в багажното. Четиримата са задържани.

След като „Ислямска държава” е научила, че един от членовете на групировката има роднина, който работи на летището, ДАЕШ е доставила бомба в ръчна чанта на този човек, поясни единият от източниците, допълвайки, че братовчедът на основния заподозрян се е присъединил към „Ислямска държава” в Сирия преди година и половина.

Според един източник терористичната организация е наредила да не се задават въпроси и да се постави бомбата на самолета, а според друг източник, двама полицаи са заподозрени, че са си затворили очите по време на проверките.

Кайро твърди, че до момента не е открита следа, която да доказва, че става въпрос за атентат. Египет може да се наложи да плати компенсации на семействата на загиналите, ако потвърди, че самолетът е свален с бомба или бъдат предявени официални искания към Кайро. Високопоставеният служител на EgyptAir поясни, че са разследвани всички служители на летището и че няма нищо нередно.

Списание на „Ислямска държава" публикува снимка със самоделно взривно устройство, което според терористичната организация е използвано за взривяването на руския пътнически самолет над Синайския полуостров. На нея се вижда кен Швепс „Голд", капсул-детонатор и таймер, който задейства детонатора. Те са поставени върху син плат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят