Протести срещу „съжителството“ с турците (обзор)

Протести в Карлово и Смолян се проведоха днес срещу новите учебни планове, в които бе записано, че вместо робство по време на Османската империя е имало „съжителство“ между българи и турци.

За шествието срещу подмяната на българската история в Карлово пристигнаха десетки жители и от Сопот, Калофер, Пловдив, Стара Загора. Много наследници на възрожденски фамилии от Карлово и Сопот започнаха протестна подписка срещу кощунството, извършено в образователното министерство. Те поканиха историците, за да им покажат семейните архиви, доказващи как дедите им са живели под турско робство.
Протестно бдение се проведе и в смолянския квартал „Устово“. То бе под наслов „Hямa дa зaбpaвим бългapc?aтa иcтopия” и бе организирано от сдружение „Родопски хайдути“.

Родолюбци от Варна изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за опазване на българските национални светини. След това развяха знамена и пяха възрожденски песни пред паметника на Паисий в Морската градина в знак на протест срещу променените учебни планове по история.

А 8 историци от БАН в открито писмо заявиха, че според българската наука „терминът, който най-адекватно описва статута на българите и взаимоотношенията им с властта през епохата на Османската империя, когато са били нейни поданици, е „османско владичество“. А с термина „робство“ не можело да се определи „статутът на всички или поне на по-голямата част на българските поданици на султана“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини