Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Зимната ваканция забавя грипната епидемия

Започналата от днес зимна ваканция за учениците, които ще се върнат в час на 8 февруари, ще забави избухването на грипната епидемия у нас. Това заяви за „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тъй като децата няма да се събират по 20-30 души в клас, а ще имат по-ограничен контакт с връстниците си, затова и разпространението на вирусите няма да е толкова интензивно, колкото бе до петък“, каза още професорът.

Според справка на центъра поне 4 области са в предепидемична обстановка. По 306 заболели на всеки десет хиляди души от населението са регистрирани в Старозагорско, а епидемия обикновено се обявява при над 200 болни на всеки десет хиляди души. По 235 повалени на легло на десет хиляди отчитат в Габровско, 198 – във Видинско, а 185 – в Пазарджишко.

Най-много заболели от грип и дихателни инфекции са регистрирани във възрастовата група от 30 до 64 г. – или точно 1313 души. Втори на прицел на заразите са децата между 5 и 14 години, сред които има официално преброени 1234 „жертви“ на грипа, 1170 са болните между 15 и 29 г.

Пробите от тежко болни българи, постъпили в болница, които се изследват в националната лаборатория по грип, доказват, че масово в момента в страната циркулира добре познатият още от зимата на 2009 г. свински грип, или A H1N1 “Калифорния”. На второ място по разпространение е грипът от тип В – „Виктория“, вместо чакания нов от типа В – „Пукет“. А именно той бе включен в противогрипната ваксина за сезона заедно с още два вируса от типа А – свинския и новия „Швейцария“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.