Дело срещу лидер на ДПС за търговия с вот гледат за втори път окръжни съдии в Търново

Окръжният съд във Велико Търново ще гледа за втори път дело за търговия с гласове срещу общинския съветник от ДПС в Полски Тръмбеш Ахмед Ахмедов. Казусът отново влиза в съдебната зала след като при първото разглеждане магистратите отмениха оправдателна присъда на първата инстанция.

Така активистът от ДПС получи от Окръжния съд наказание от 1 г. условно и 7000 лв глоба. Той обаче обжалвал решението пред ВКС. Върховната инстанция отхвърлила осъдителната присъда и върнала делото за разглеждане от нов състав на Окръжния съд в старата столица.

Сагата с купуването на вот се протака вече 3 г. в Темида. По сигнали на жители на Полски Тръмбеш Ахмед Ахмедов бе задържан заедно с общинския шеф на Движението за права и свободи по време на парламентарните избори през май 2013 г.

След разпити двамата бяха освободени, но им бяха повдигнати обвинения, че са предлагали облага на избиратели, за да дадат гласуват за ДПС. Според прокуратурата, общинският съветник от ДПС Ахмед Ахмедов давал по 30 лева и безплатен превоз на избирателите до секциите, в които трябва да гласуват. Срещу Шишманов пък обвиненито било, че осигурил 3060 лв, които да бъдат разпределени сред "правилно гласувалите".

Срещу двамата бяха образувани две отделни дела. Процесът срещу Иван Шишманов на първа инстанция също завърши с оправдание. В съдебната зала държавното обвинение се опита да докаже, че в деня за размисъл Ахмед Ахмедов седем пъти е предлагал пари на свои съграждани. "Скандалът бе забъркан от мой роднина, с когото сме в лоши отношения.Правиха обиски в дома ми, но не бяха открити нито пари, нито пък други доказателства, че съм търгувал с гласове", каза пред "Труд" Ахмедов.

Коментари

Задължително поле