Проф. Камен Плочев от ВМА: Пазете се от комари заради вируса Зика

Засега в България няма опасност от разпространение на вируса Зика в България. Той се разпространява от комари, така че трябва да се внимава с тях, заяви пред БНТ проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА.

Той обясни, че когато се затопли, най-ефективният начин за опазване от крвосмучещите насекоми са спрейовете, които се продават в аптеките. Професорът посъветва хората да си купуват по-качествени мазила, за да отблъскват комарите.

Попитан дали пръскането срещу насекомите е ефективно, експертът обясни, че държавата отдавна не се занимава с това, а общините наемат частни фирми.

„При една кампания за по-сериозно пръскане, ще има проблем с природозащитницните, които ще кажат, че така ще се убият растенията“, добави Плочев.

В същото време днес предстои Световната здравна организация да вземе решение дали да обяви вирусът Зика за заплаха в глобален мащаб, тъй като вече е регистриран в 23 държави. Прогнозите са, че той може да засегне близо 6 милиона души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини