Допълнителна охрана в училищния двор след убийството на Симона

Професионалната гимназия по икономика и 12 ОУ "Елисавета Багряна" в Сливен са назначили допълнително охранители, които да отговарят специално за училищния двор, съобщиха от общината в Сливен.

Двете учебни заведения се помещават в обща сграда и делят огромен двор. Единият от пазачите ще охранява терена пред 12 ОУ, а другият - пред гимназията. С тях пазачите в двете училища стават 6-има. Всички те са служители на Общинската фирма за охрана и СОТ, а заплатите им се осигуряват от училищните бюджети.

Мерките са предприети от ръководствата и по настояване на родителите. Това стана след трагедията в началото на ноември, когато 28-годишният Димитър нахлу в двора на гимназията, уби 15-годишната ученичка Симона, рани с нож 40-годишна педагогическа съветничка и 28-годишен мъж от квартала.

След случая по инициатива на просветния инспекторат, общината и полицията бе извършена проверка в 39-те училища в областния град и селата. Проверяващата комисия е препоръчала охранителите в учебните заведения да се грижат не само за сигурността вътре в сградите, а да извършват и обходи в дворовете, да следят за съмнителни лица и при нужда веднага да уведомяват МВР - каза зам.-кметът Пепа Чиликова. От администрацията заявиха, че е подобрена осветеността на сградите и дворовете в 4 училища. В бъдеще, когато бъдат предвидени средства, ще се изгради и система за видеонаблюдение в детските и учебните заведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони