Хасково брани "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" с подписка

Подписи срещу отпадането на "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" от учебната програма събират в Хасково.

Организаторите са поставили срок до 20 февруари. Те не приемат от учебниците да бъдат снети и текстовете: "Къде си вярна ти любов народна", "Вятър ечи, Балкан стене", "Родната реч", "Хубава си моя горо", "История славянобългарская".

Подписката започнаха в петък Вера Томасян и Красимира Стойчева. Текстът й е публикуван във фейсбук, където е приложена и бланка за събиране на данни в подкрепа на инициативата.

Организаторите й планират за 10 февруари, от 17 часа, на площад "Свобода" в Хасково и мирен протест. Те призовават: "Да не позволяваме подмяна на историческия факт - робство с изопачения, като: съжителство, присъствие и други подобни поругаващи народната ни памет!".

Подписите ще се събират до 20 февруари, тъй като до 22 февруари е срокът, обявен от МОН за обществено обсъждане за проектите за учебно съдържание. До тази дата подписката трябва да бъде внесена в министерството.

Всеки желаещ да изрази гражданската си позиция, може да направи това в читалище "Заря" в Хасково, като бланките са оставени на централен и източен вход при портиерите, уточняват организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини