Омбудсманът не се отказва от битката за винетките, подхваща софийската Топлофикация

Омбудсманът Мая Манолова не се е примирила с цената на винетките, които от вчера, 1 февруари, са на пазара и трябва да се купуват.

Законът трябва да се спазва, но занапред следва да се работи за спазването и на европейска директива при определяне на цените на винетните стикери. Това каза републиканският обществен защитник вчера пред репортери в Кюстендил.

Тя ще поиска среща пред седмицата с министър Лиляна Павлова и шефа на финансовото министерство Владислав Горанов "по темата" с винетките.

Евродирективата препоръчва месечната винетка да е 10% от стойността на годишната, а в България тя е близо 30%, еднодневната пък да е 2%. Увеличението на винетките с министерско постановление е във ВАС и заседание по делото е насрочено за вторник. За т.г. цената на винетката е факт, но занапред трябва да се работи за промени в името на справедливостта. "България е много далече от този стандарт, при който седмичната винетка е 15% вместо 5% от цената на годишната, а месечната е 30% вместо 10%", коментира Манолова.

Както Труд писа, омбудсманът ще сезира Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете относно проблемите със столична топлофикация. Юрова е поканена заедно с Манолова да се убеди на живо в "качеството" на услугата, която предлага на абонатите си Топлофикация - София. Ако поканата бъде приета, двете ще посетят едно средностатистическо като размер и разположение жилище, за да констатират до каква степен то е отоплено, подаваната топла вода в него, как се калкулира потребеното парно и пр.

Коментари

Задължително поле