Кунева поема образованието срещу строг антикорупционен закон (обзор)

Вицепремиерът Меглена Кунева договори с премиера Бойко Борисов да поеме образователното министерство и да ускори реформите, но срещу „строго антикорупционно законодателство“.

Срещата между двамата стана по желание на Кунева.

Премиерът Бойко Борисов ще внесе в сряда номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието за гласуване в Народното събрание, съобщиха от МС. Посочва се още, че Борисов приема излъчената от Реформаторския блок кандидатура на вицепремиера. От РБ излъчиха Кунeва за просветен министър в петък - ден след като министър-председателят поиска оставката на проф. Танев и екипа му.

Кунева обяснила на Борисов, че трябва спешно да бъде гласуван антикорупционният закон, изготвен от нейния екип. През есента той бе отхвърлен от депутатите, тъй като не харесаха, че се дава възможност с анонимни сигнали да се правят проверки на хората от висшите етажи на властта.

Вчера проф. Тодор Танев е депозирал в Министерския съвет оставката си като министър на образованието и науката. Същото е сторила и заместничката му Ваня Кастрева.

Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че ще каже дали тяхната парламентарна група подкрепя номинацията на Кунева след среща с нея. Патриотите искат да чуят какви са й вижданията за развитието на сектора и какви реформи смята да проведе.

От ДПС твърдо обявиха, че не подкрепят вицепремиера за образователен министър.

Все още не е ясно как ще гласуват от АБВ. Депутатите от ГЕРБ също няма да бъдат 84, тъй като Цветан Цветанов е в САЩ на молитвена закуска с Обама. Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов е на посещение в Бразилия и Аржентина с делегацията на президента Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини