Протестна декларация от гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин

Гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин изпрати протестна декларация до правителството, народните представители в 43-то НС и представителството на Европейската комисия в България:

"Уважаеми дами и господа, В чл. 20 от Конституцията на Република България е записано: "Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика".

През последните 25 години българското правителство системно пренебрегва Северозападния регион на страната, не създава условия за развитието му и целенасочено регионът е доведен до крайна бедност.

След отпадането на скоростния път Видин-София от националните приоритети през миналата година, преди дни разбрахме, че отпада от приоритетите на правителството и изграждането на скоростната жп линия Видин-София. За всички граждани на област Видин това означава едно - настоящето правителство избира удобно да загърби проблемите на региона. Българската държава не създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и системно насочва през последните седем години финансовите ресурси, планирани за Северозападна България към района на София и южната част на страната.

Спазването на Конституцията на Република България не би трябвало да затруднява онези от вас, за които върховенството на закона е над личните интереси. Благоденствието на един регион не трябва да бъде за сметка на останалите.

Българските граждани имат равни права и задължения, независимо от това в коя част на държавата са родени и живеят.

Изразяваме своето несъгласие с държавната политика по отношение на Видин и региона.

Остро осъждаме целенасочената политика на правителството и парламента за унищожаване на Северозападна България.

Остро осъждаме престъпното мълчание, с което депутатите от управляващата коалиция приемат решенията на правителството.

Остро осъждаме поведението на местната власт в лицето на кмета на община Видин и безропотното му приемане на подобно престъпно и унищожително отношение към Видинския регион.

Остро осъждаме поведението на областния управител на област Видин и депутатите от управляващото мнозинство от областта, които със своето поведение и липсата на активна позиция не защитиха правото ни на достойно съществуване.
Уважаеми дами и господа, вашето отношение към старопрестолния Видин, към града, който последен е паднал под османско робство, към гордите българи, които все още живеят тук ще остане в историята като позорно петно и като пример за това как не трябва да се управлява държава. Причина за икономическата изостаналост и демографския срив в региона е именно политиката на правителството през последните години.

От един развит и прекрасен край на България вие успешно създадохте територия.
Територия, до която днес няма път, липсва инфраструктура, липсват комуникации", посочват в декларацията си от "Единни за промяна".

Коментари

Задължително поле