Нови обекти за „Региони в растеж” в Търговище

Дългоочакваното изграждане на т.нар. пробив "Катрафилов" в Търговище няма да бъде изпълнено по "Региони в растеж", както беше планирано. Ще се търсят пари за връзката между центъра и кварталите "Запад" целево от държавата или от местния бюджет. Това стана ясно на пресконференция за представяне на актуалните предложения за обекти, които да влязат за изпълнение по Оперативната програма. Пробивът е отпаднал заради недопустимост със санкция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Работната комисия по изготвяне на предложенията, които ще се внесат в управляващия орган на МРРБ, предлага на мястото на "Катрафилов" да бъдат включени част от бул."Сюрен" и благоустрояване на район от кв."Запад 2".

Всички обекти, които се планират, трябва да се поберат в рамките на 17,7 млн. лв. Всички отговарят на предварително заложени критерии. По тази причина казармите остават извън тази схема.

Сред тях са 3 от основните улици в града: "Трети март", "Гладстон" и "Васил Левски", както и кръгово кръстовище на бул."Митрополит Андрей". От образователния сектор се предлагат: ОУ "Хр.Ботев", детски градини 9 и 7, както и ясла 1. В задължителната част за социална инфраструктура е включено проектиране, изграждане, оборудване и обзавеждане на 10 броя социални жилища. Те ще бъдат направени в района на кв."Запад 3". Ремонт и преустройство на емблематичната Земеделска банка за превръщането й в изложбен център е заложено в културната инфраструктура. Планира се и ремонт на сградата на Школата за изобразителни изкуства, която е част от Обединения детски комплекс.

Актуализираният списък подлежи на одобрение. Реално през 2017г. първо ще започне работата по улиците. Паралелно с тях училищата и детските градини, които ще се ремонтират включително и през 2018г. Последни остават културната и социална инфраструктура, които ще се правят вероятно през 2019.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини