И АБВ се присъедини към опозицията срещу Кунева, над 90 депутати против нея

Приключи срещата на кандидата за образователен министър Меглена Кунева с ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. 

Отсега е ясно, че АБВ няма да подкрепят Кунева. Очаква се позицията на Патриотичния фронт, както и на Български демократичен център. Кунева, която сега е вицепремиер, провежда среща в момента с депутатите от ПФ. срещата започна в 17:00 часа в парламента.

Както Труд писа, ДПС, БСП, Атака вече заявиха, че са категорично против тя да заеме овакантения пост на проф. Тодор Танев. Това прави 90 гласа "против" номинацията й, подкрепена от Бойко Борисов. Гражданският съвет на Реформаторския блок вече обяви, че петимата депутати, излъчени като гражданска квота, ще гласуват за кандидатурата с "въздържал се". От ДСБ също ще гласуват „въздържал се”. Така Кунева може да разчита на подкрепата на 13 депутати от РБ.

Утре ще е гласуването в пленарна зала.

Валери Симеонов: Има известен скептицизъм

Има известен скептицизъм сред моите колеги за Меглена Кунева. Знаете историята, когато тя бе главен преговарящ. Това коментира съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пред бТВ. По думите му в момента тече среща на патриотите с Кунева, като групата ще вземе решение на заседание след това. Все още такова няма, категоричен бе лидерът на НФСБ.

Симеонов заяви, че на общата среща с четирите партии в парламента, започнала след 16:00 часа, тя е представила кратко 15-минутно експозе.

Симеонов изрази съмнение, че утре в пленарна зала кворумът може да е изкуствено занижен, така че да са необходими по-малко гласове за избора на лидера на ДБГ за просветен министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини