Нощта на дългите ръце - поуки от европейското „гостоприемство“

Ситуацията в ЕС се влошава: всеки месец там проникват близо 150 000 бежанци от Сирия и Ирак. Скорошните безредици в Германия може би са резултат от нова стратегия на „Ислямска държава” - да всява хаос без оръжие. Това е тревожен сигнал и за Русия.
Жителките на Кьолн все още не могат да се отърсят от ужасите на новогодишната нощ, приключила с нападения над момичета, извършени от арабски младежи, с грабежи и няколко изнасилвания. Впоследствие се разбра, че групови „сексуални щурмове” е имало и в други германски градове, а също във Финландия и Австрия. Добрата им съгласуваност ни кара да се замислим кой може да стои зад всичко това и най-важното - каква е причината. Наш наблюдател потърси отговора.

Кукловодът в сянка

Основните причини са ясни, казва Анхар Кочнева, ориенталист и арабист от Бейрут. За половин година довчерашни бежанци в Европа формираха етнически престъпни групировки от рода на латиноамериканските в САЩ. Мобилните връзки и интернет, липсата на граници в ЕС дават възможност на лидерите им светкавично да координират действията на хора, които не се познават помежду си.

Мигрантите нямат нужда да работят, нали получават помощи. Пришълците безделници са лесна плячка за криминалните среди. Срастването на бивши въоръжени бандити от Сирия, Либия и Ирак в единен организъм ще донесе на Европа в най-добрия случай разгул на престъпността - улични атаки, банкови обири, търговия с оръжие. А в най-лошия - арабската младеж ще стане движеща сила на „Ислямска държава” в терористични атентати из ЕС може би още тази година.

Акциите в Кьолн бяха организирани професионално. Някой предварително беше раздал на хиляди хора флашки с порнофилми, безплатно пиене, за да ги настърви, и бе им разпратил есемес: „Действайте, няма страшно, ще ви се размине.” Кукловодите, планирали сексатаките в Европа, останаха в сянка и със сигурност са наблюдавали с удоволствие това „шоу”.

Най-шокиращи, уви, не са дори сексуалните гаври с беззащитни жени. Поразително е, че германската полиция отначало бездействаше, после пък разпръсна с водни оръдия стихийния протестен митинг на местни жители. Мой познат германец, журналист в голям берлински вестник, ми разказа при условие да остане анонимен:
„Ръководството три дни наред ни забраняваше да информираме за станалото поради опасения от „нацистки провокации” - и държавните, и частните медии все едно имаха сливи в устата. Положението си е все същото: има данни, че по сведения на германското разузнаване БНД „нощта на дългите ръце” е била планирана лично от Абу Бакр ал Багдади, лидера на ИД. Не може обаче да публикуваме и такива неща - казват, иначе ще навредим на бежанците.”

Междувременно изтичат все повече шокиращи признания как активистки от антирасистки движения са били насилвани в лагерите за разселени лица, а полицията не е приемала жалби от тях - статия по въпроса помести британският „Дейли мейл”. Да, напоследък излезе мода да обвиняват ИД в какви ли не грехове, но разсъждавайки в тази посока, наистина виждаме сходен почерк. Защото „Ислямска държава” първа започна информационната война в интернет и я води успешно по всички фронтове. Атентатите от 15 години насам не изненадват вече европейското общество, хората свикнаха. А новите събития показаха колко е безсилна полицията, колко незащитени са градските жени; това поражда депресия и страх да излезеш на улицата в собствения си град. Според някои представители на печата в ЕС през новогодишната нощ ИД е изпробвала стратегия за бъдещо превземане на европейските държави.

Сексджихадистите

Сексатаки имаше в страните, известни с високо равнище на „мултикултурализъм”, посочва директорът на атинското радио Димитриос Триантафилидис. В Гърция например, където също има огромен брой бежанци, не може да се случи нищо подобно: хората ще започнат тотално да пребиват злосторниците, без да ги е грижа за етноса им. Германия, Финландия, Австрия са били подбрани специално. Арабите в Кьолн са сондирали реакцията на властта и на местните жители - това всъщност си е начало на война от нов тип, в която дори невъоръжени имигранти могат да зашеметят целия град.

Вижте сами: през септември бежанци изпълват цяла Европа, през ноември идват атентатите в Париж, през януари - масовите сексатаки. Става дума за нечий план, то се вижда с просто око. Положението се изостря - също както през есента, през гръцката граница минават всеки месец около 150 000 бежанци от Сирия и Ирак. Вестниците вече не обсъждат проблема, но нелегалните в Европа все повече се множат.
За една година бежанските лагери в ЕС станаха държава в държавата. Стотици хиляди хора са настанени в слабо охранявани места, едва прикрити с тел, и налагат там собствени закони. Търгуват с наркотици, насилват и пребиват посетители, а властите кротко се надяват, че пришълците няма да строшат крехката ограда и да се разбягат, както е ставало неведнъж.

Остава да разтворим безпомощно ръце и да признаем, че „толерантната” тактика имигрантите да се посрещат с цветя, да им се раздават безплатни одеяла, храна и плакати с думите „Добре дошли!” само е убедила неканените гости, че сега всичко ще им се разминава, включително насилието и грабежите. Далеч не всички бежанци естествено са били бойци на ИД, но тя разчита на тях като на „своя” среда - и очакванията й се оправдаха. Атентатът във Франция бе извършен едва от 8 самоубийци. Изнасилванията в Германия демонстрираха, че при желание ИД може да извърши и по-мощна координирана атака, лесно да накара хиляди млади араби да изпълняват желанията й. Представете си само пияните сексджихадисти в Кьолн да бяха извадили оръжие. Париж щеше да ни се стори детско утро с клоуни.

Западът работи срещу ИД по метода „хвърляме бомба и отмятаме задачата”. Бойната авиация обаче не е достатъчна тук. Проблемът с бежанците, продължаващи да блъскат по вратата на ЕС, и до днес не е решен. А от „Ислямска държава”, както сочат последните събития, може да чакаме всякакви изненади.

* Материалът е публикуван в “Аргументи и факти”, превод БТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи