Когато олигархията си има съд

Около 63 млн. лв. ще струва на държавата подготовката на инфраструктурата за българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. В тази сума влизат основните ремонти на целия Национален дворец на културата и на резиденция “Бояна”, в които ще се провеждат европейските съвети на министрите, заседанията на работни групи и комитети, както и стотици други събития от общоевропейско значение.

Докато държавата още се чуди откъде ще намери тези средства, тези пари могат да се осигурят дори без това да се отрази на бюджета. Още повече че парите са дължими. При това от джоба на един-единствен нашенски олигарх, собственик на фармацевтична империя, строителна компания, усвояваща европейски пари, и сайт, играещ ролята на основна бухалка срещу институциите, дръзнали да разследват въпросната персона. А въпросният олигарх дължи тези пари на държавата заради укрити от него данъци. Това е тезата не само на прокуратурата, но и на Националната агенция по приходите, които водят дело в защита на интереса на гражданите. А дали ще бъде осъден? Едва ли! Защото олигархът освен мастити адвокати вече си има и съд или поне съдия.

Оповестяването на традиционния мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред очаквано бе използвано като катализатор на увяхналите преди това атаки срещу държавното обвинение. И макар качеството на документа този път да не бе на очакваното ниво, най-вече заради доносите на провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов, които се съдържаха в констатациите и препоръките за България, за пореден път Брюксел ни казва едно - липсват осъдени за корупция по високите етажи на властта и незаконно забогатели представители на частния капитал.

В. “Труд” прогнозира в навечерието на брюкселския доклад на 27 януари 2016 г., че “Истинският доклад за правосъдието” ще е изходът по делото срещу олигарха Огнян Донев за укритите от него близо 63 млн. лв. дължими данъци.

Пушилката, която политическите проводници на интересите на Донев, грантово зависимите анализатори и медиите бухалки (част от които собственост на олигарха) вдигнаха срещу прокуратурата след доклада на ЕК, имаше за цел освен атака срещу Цацаров, но така също и обществото да не научи как държавата - в лицето на прокуратурата и НАП - се опитва да защити интереса му.

И ако вече е традиция държавното обвинение за пореден път да е мишена на кампания и открити клеветнически атаки, включително от довчерашната “гнила ябълка” на съда, а днес веещо се из медиите “знаме” на съдебната реформа, то малцина разбраха как в съдебната зала адвокатите на олигарха и съдийката, която “безпристрастно” трябва да правораздава, всъщност играят "в комбина”. Това е поне впечатлението, което оставиха диалозите между адвокат Ина Лулчева и съдията от Софийския градски съд Даниела Борисова, които не пропускаха да отправят иронизиращи коментари по адрес на юридическите представители на НАП.

Защитата на Огнян Донев в лицето на Даниела Доковска и Ина Лулчева от своя страна адвокатстваше на съдия Борисова и по искането на прокуратурата за отвод на магистрата. Съдийката вече веднъж върна делото срещу Донев, но бе принудена да го внесе за разглеждане заради решение на тричленен състав на Апелативния съд, с което аргументите на прокуратурата все пак бяха приети. И ако със съвместните усилия на адвокатите и съдията процесът срещу Огнян Донев се шиканираше в продължение на половин година, то сега в синхрон отново защитата и съдийката осигуриха разглеждане на делото по "ускорена" процедура. Само защото на Донев му е изгодно да няма разпит на свидетели в съдебна зала.

Вместо обществото да научи съдържанието на обвинителния акт, още с началото на делото срещу Огнян Донев той бе поставен в ролята на “жертва” от собствената му медия и от тези на присъдружните му олигарси и лобисти. Лидер в замитането на стореното от Донев е статия, озаглавена: “Прокуратурата добави нови нелепи основания за отвод на съда по делото срещу Огнян Донев”. Фамозното заключение се чете в сайта “Юридически репортажи”, създаден от Христо Иванов по времето, в което е изграждал неправителствената мрежа за изготвянето на доноси, манипулации и улични метежи и едва ли е предполагал, че случайно ще стане министър на правосъдието. Най-странното в случая е, че въпросното издание се финансира и с европейски средства, нищо че именно Европа недоволства от липсата на осъдени за корупция.

А Огнян Донев е повече от спокоен и защото съдийката Борисова, която необезпокоявано демонстрира близостта си със защитата му, е и сред фаворитите на новото ръководство на СГС. Вече стана известно как през отпускарския месец август на 2015 г. новият председател на съда Калоян Топалов стартира операция “Кумовете”, чрез която всички заместникпредседателски постове са раздадени на близки до него и до съпругата му магистрати. По същата схема Борисова е назначена и за заместник-председател на СГС, като дори отговаря за една изключително деликатна материя - разрешенията за използване на специални разузнавателни средства.

Подготвяното оневиняване на Огнян Донев още на първа съдебна инстанция всъщност най-красноречиво показва резултата от целия “реформаторски” напън за т.нар. съдебна реформа. Добре е да се знае, че когато на обществото се представя като връх на демократичното развитие пърформанс, на който рамо до рамо са съдии и адвокати, чиито клиенти олигарси управляват политици, организират “активни мероприятия” срещу съдебната и изпълнителната власт, поръчват клеветнически статии в чужди медии, притежават и собствени медийни бухалки, няма как да очакваме у нас да бъде реализирано върховенство на закона. Така вместо присъди и възмездие, когато олигархията си има съд, единственото, на което ще сме свидетели, са нови оправдателни присъди. А за да се отклонява вниманието на обществото, то ще бъде занимавано с поредните атаки срещу прокуратурата с цел нейното последващо овладяване и подчиняване. Защото едва когато освен съд олигархията си има и прокуратура, в България ще е налице и “върховенство на закона”. Тогава самообявилите се за морални “стожери” слуги на олигархията всекидневно ще ни убеждават как “справедливостта” е възтържествувала.

Във всичките изчисления за превземането на Темида от олигарсите клиенти и кандидат-клиенти на прокуратурата липсва един съществен момент. Камарилата от олигарси, политици, грантови журналисти, анализатори и професионални протестъри не са калкулирали факта, че информацията за техните прегрешения е налична и е въпрос на време обществото да разбере истината за непрестанните им атаки срещу прокуратурата. Защото в цялата мътилка от грантови коментари и анализи след доклада на ЕК много отчетливо стоят думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

“Много станаха оправданите. На мен от върнати дела и оправдателни присъди също взе да ми омръзва", каза Цацаров в края на миналата седмица. Същото казват 100% от българите. А, когато главният прокурор казва това, значи експертите, които ЕС иска да прати в държавното обвинение, ще могат лично да разберат истината и за “кумовете”, и за “независимите” съдии и близките им адвокати, и за истинското лице на българската олигархия. А току-виж накрая и държавата да успее да плати ремонта за председателството на ЕС с укритите от Огнян Донев 63 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи