Рекордно топло днес, 24.4 градуса измериха в Ловеч

Рекордно топъл беше днешният вторник. Пролетните 24,4 градуса измериха следобед в Ловеч, до 23 стигнаха февруарските градуси във Враца и Монтана, 22 в Плевен и Кнежа, и около 20 градуса в много места, предаде бТВ.

Най-хладно е било по Северното Черноморие, като във Варна са измерени 12 градуса, най-ниската температура за деня. В София максималната температура е достигнала 16 градуса, съобщиха от НИМХ към БАН, предаде Фокус.

32 рекорда

От НИМХ добавиха, че в 32 от метеорологичните станции на института са измерени рекорди за деня, като температурите са по-ниски от абсолютните максимуми за месец февруари.

Както Труд писа, утре ни чака истинска пролет. Температурите ще бъдат с около 2 градуса по-високи. Необичайно топлото време е в резултат на създадената циркулация на територията на Европа. Историята на метеорологичните измервания сочи, че подобна метеорологична обстановка е имало и през 1994, 2000, 2002 и 2008 година, предаде Фокус.

Топло и в сряда

И през следващото денонощие ще се задържи топло за февруари. През нощта ще бъде предимно ясно, а утре – ще преобладава слънчево време с разкъсана, предимно висока облачност. Ще духа слаб, в Източна България и на север от планините до умерен юг-югозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, максималните – между 19° и 24°. През нощта срещу четвъртък от запад облачността ще се увеличава и вплътнява, допълва бТВ.

Застудяване в четвъртък

В четвъртък ще настъпи промяна на времето. Облачността ще е значителна. През деня и през нощта срещу петък през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлува студен въздух. Ще има валежи от дъжд, които привечер и през нощта във високите котловинни полета на Западна България, Предбалкана, Добруджа и Лудогорието, ще преминат в сняг. В петък валежите бързо ще спрат, най-късно в Югоизточна България. Облачността ще се разкъсва и намалява.

До края на деня и вятърът ще отслабне. Температурите в цялата страна ще се понижат. През почивните дни ще бъде предимно слънчево, в неделя ще се появи и разкъсана висока облачност. Сутрин в повечето райони ще бъде с отрицателни температури, но през деня бързо ще се затопля.

Вятърът ще се ориентира от юг. В началото на другата седмица ще има разкъсана облачност, все още без валежи. Още малко ще се затопли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини