„Кулата” под блокада от сутринта

Фермерската блокада на българо-гръцката граница продължава. Вчера в 22:00 часа движението беше пуснато за няколко часа.

В 05.00 сутринта обаче гръцките фермери отново са блокирали граничен пункт „Кулата” за всички превозни средства, съобщава Нова телевизия.
От южната ни съседка към България движението на камиони е било разрешено от 23.00 часа до 01.30 часа.

Недоволството на гръцките земеделци е насочено срещу вдигането на данъците и осигуровките в Гърция. И през днешния ден се очакват сериозни задръствания на българо-гръцката граница при пунктовете край Гоце Делчев и Петрич.
Дали и кога ще бъдат пропускани леки коли и камиони, не е ясно. А утре гръцките фермери се готвят за общонационален протест.

Външният министър Даниел Митов заяви пред Нова тв, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнала с министъра на обществения ред на Гърция заради нарастващото напрежение и заплахата от блокади.

„Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи”, обясни Митов. Вчера пък премиерът Борисов се е чул с гръцкия премиер Ципрас и е подчертал, че с тези блокади се ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки.

По думите на Митов не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове. „Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел”, заяви Митов. „Важно е да се знае, че утре ще има обща стачка, блокадите ще са в цяла Гърция”, предупреди министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини