В БСП се дразнят от Комисията по досиетата. Румен Петков: Само харчи пари

"Не само БСП иска закриване на Комисията по досиетата, тя започна работа с бюджет 200 хил. лв., вече е 4 млн. лв. за 100 души персонал." Това обяви пред бТВ зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Според него работата на комисията може да бъде поета от БАН.

Вчера Екатерина Бончева, член на Комисията заяви : "Зная къде ги стяга чепика част от БСП – проверката на кредитните милионери." Поводът е внесеният от социалистите проектозакон, с който се отменя Закона за досиетата и закриване на Комисията за досиетата.

Петков обяви, че АБВ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева, защото тя е била предложена в последния момент и не е била защитена добре. Демонстрира се кадрово безсилие, смята зам.-председателят на АБВ. Той припомни, че Кунева има вече един тежък ресор – борбата с корупцията, а сега ще трябва да е поеме и нелекия ресор образование.

Относно скандалите около новите учебници, заради които си отиде проф. Тодор Танев Петков обяви, че е отвратителен опитът да се пренапише историята. „Съжителство между българи и турци е имало на битово ниво, мисля, че съжителство е имало и между германци и евреи, дори някои германци са укривали евреи. Този битовизъм да не ни докара до твърдението, че Ботев и Левски са едни хулигани, които не искат да съжителстват мирно”, коментира Петков.

За скандала около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, която кабинетът бави, зам.-председателят на АБВ смята, че с това забавяне се саботира.

Коментари

Задължително поле