Становище на „Витоша ски” относно „бТВ Репортерите” от 31.01.2016

Становище от „Витоша ски” пристигна вчера в редакцията на „Труд”. В него от дружеството заявяват, че настояват за право на отговор от Би Ти Ви заради репортаж, излъчен в предаването „бТВ Репортерите”.
Според „Витоша ски” авторите на темата за безопасността на лифтовете на Витоша са представили „тези, лишени от обективност и компетентност”.

Ето позицията на фирмата, както и припомняне какво предвижда нейният проект за модернизиране на ски и туристическа зона „Алеко”.

В излъченото на 31.01.2016 г. предаване „bTV Репортерите” на зрителите бяха представени много тези, лишени от обективност и компетентност. В предаването се видя ясно, че от мненията на голяма част от участниците са съкращавани и орязвани цели пасажи и изречения. Въобще не се разбраха техните тези и мнения.

Предлагаме на вашето внимание следните факти:

1. По абсурдното внушение за виновност на „Витоша ски” за падналата ”лавина” в района на ски зона Алеко: тази местност не попада в терените на ски пистите, не е писта и никога не е била обработвана. Държим да отбележим, че дори при обработени писти в горната част на планината винаги съществува опасност от падане на снежни дъски по терените, които са извън пистите.
2. По твърденията за престой на пътници на Симеоновския лифт за повече от 2 часа, бихме искали да разясним, че за въпросния случай повредата е била отстранена в рамките на 30 минути, но поради наличието на силен вятър, който не е рядкост за Витоша, лифтът се е движил на по-бавна скорост, което е обичайна предпазна мярка при подобни метеорологични условия. Общият престой на пътниците е бил в рамките на 90 минути. Такива случаи не са рядкост както в България, така и в чужбина и не трябва да се драматизират.
В предаването бе засегната и темата за инвестиции от „Витоша ски”, които държим да отбележим, че през последните 10 години са направените разходи за закупуване, поддръжка, текущи и извънредни ремонти във връзка с дейността на всички лифтови съоръжения, оръдия за сняг, снегоутъпкващи машини и 150 души персонал.
В предаването на Би Ти Ви бяха представени много тези, лишени от обективност и компетентност, в които журналистите от предаването взеха страна, което е очевидно и за зрителите. Тенденциозно бе представена позицията на някаква чуждестранна компания, на която беше отделено половината телевизионно време. Видя се ясно, че предаването минава границите на обективната журналистика.
Държим да отбележим за тези, които не следят темата, че в последните 10 години се води негативна и злонамерена кампания срещу развитието на планините, за да бъдат те по-достъпни, безопасни и да се даде възможност на всеки любител на природата да им се наслади. Тази война е и срещу всеки инвеститор, който иска да модернизира и развива спортна инфраструктура в българските планини.
„Витоша ски” АД иска официално право на отговор от Би Ти Ви, за да представи обективната гледна точка в подкрепа на развитието на Витоша като целогодишен център за туризъм, спорт и отдих.

Проверката

Относно внушението, че „Витоша ски” са виновни за инцидента с лифта, от фирмата пишат следното:
„По обвиненията за техническа неизправност на кабинковата въжена линия: следва да отбележим, че бяха извършени тридневни технически проверки от представители от оторизираната агенция на ДАТМК, за които има издадени протоколи. На 27.01.2016 г. в ревизионната книга, която е задължителна за всички въжени линии в България, е отбелязано, че лифтът може да бъде експлоатиран при спазване на инструкциите за безопасност. Все още компетентните органи не са се произнесли по причините, довели до инцидента. Считаме за редно да не се правят прибързани заключения преди тяхното произнасяне.”

Проектът

Проектът за развитие на туристическа и ски зона „Алеко” предвижда подмяна на всички съществуващи стари лифтове с чисто нови, които ще се движат по същите трасета, с обща дължина 21 километра. Ще бъде възстановен „Княжеският лифт”, който за удобство на туристите вместо до „Копитото” ще стига до „Ветровала”.
На мястото на стария Драгалевски лифт ще има кабина, която директно ще стига „на стената” зад „Щастливеца”. Ще бъдат обособени маркирани и обезопасени 17,5 километра ски писти. Предвидена е и подмяна на Симеоновския лифт с нова, 8-местна кабинка.
Новият проект заема под 1 процент от територията на ПП „Витоша”.

Коментари

Задължително поле