Прокуратурата в Горна Оряховица разследва търговия с гласове

Спецпрокуратурата предаде на съд Миню Стайков и още 13 други лица

Премиерът Борисов: Контрабандистите на цигари видяха, че в България нямат шанс, и започнаха да изнасят фабриките си в други страни

Намериха телата на 39 души в български камион във Великобритания

Сара Джесика Паркър с шокиращи разкрития за „Сексът и градът“

Арестуваха гимназисти, потрошили полицейски джип

ЦСКА спечели голямата битка

Във Враца забраниха продажбата на алкохол по време на вота

Заловиха 18-годишния затворник, избягал от общежитие в Смолян Открит е в родното му село

Увеличения до 630 евро за 465,112 пенсионери в Гърция

Отчетоха най-ниското ниво на контрабанда на цигари в последните десет години

Американски бомбардировачи прелетяха 50 км от Сочи по време на срещата Путин-Ердоган

Започна изграждането на тунел „Железница“ от магистрала „Струма“

Вижте Майли Сайръс без сутиен (СНИМКИ) Певицата без свян показа зърната си

Полицейските синдикати: В закона за МВР има лъжи и спекулации

Твърдението, че ръководството на МВР е договорило със синдикалните организации орязването на обезщетенията за полицаите е спекулативно и лъжливо. Това заяви Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) в остра декларация, последвала публикацията на проекта на нов Закон за МВР. Синдикалистите поискаха от министър Румяна Бъчварова да представи писмени доказателства за това твърдение, което е записано в мотивите на проектозакона.

„В представените от МВР мотиви в Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР фигурира откровена спекулация, за да не кажем лъжа по отношение официалното становище и позицията на Федерацията за „реформите“ в МВР“, заявиха от организацията.

Става дума за следното изречение от мотивите:„В синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации в МВР се предлага намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител със статут по ЗМВР от 20 заплати на 12?.

Синдикалната организация е категорична, че не само никога не е договаряла и приемала подобна мярка, но и многократно е декларирала пред ръководството на министерството, че ефективната реформа и качествената услуга „сигурност“ изискват ясна визия и стратегия за очакваната промяна и мерки за повишаване мотивацията на служителите, а реформа чрез намаляване на обезщетенията демонстрира не само липса на държавническо и стратегическо мислене, но създава риск за националната сигурност.

Синдикалистите призоваха министър Румяна Бъчварова да предостави писмени доказателства за посочените в мотивите „синхрон“ и „договорености“. Те настояха министърът и нейният заместник да посочат има ли действително конкретни договорености по темата и с кои синдикални организации са направени.

В мотивите към закона се забелязва изключително обезпокоителна тенденция не само за спекулация, но и за „употреба“ на синдикалните организации с цел валидизиране на решенията на политическото и професионално ръководство в МВР. Тази практика поставя под съмнение не само смисъла и целите на социалния диалог, но и утвърждава една порочна практика на предишни министри, които действаха на принципа „събрахме се, за да ви информирам какво съм решил“, добавят синдикатите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.