Веселин Марешки: Бизнесменът единак

Непредсказуемият соло играч в бизнеса и в политиката. Краткото определение пасва най-точно на варненския фармацевтичен бос Веселин Марешки, който взриви с най-ниски цени пазара на горивата у нас. Вчера внесе в парламента около 410 хил. подписа за референдум с предложени от него пет въпроса. Марешки не пропуска да провокира статуквото с всяко свое появяване на обществената сцена - изненадващо, дръзко и понякога скандално.

“По въпроса за бомбите ще хвърля бомба”, написа във ФБ веднага след взрива в аптеката си в Бургас в края на миналата седмица нейният собственик. В полунощ дизелът в единствената му бензиностанция във Варна удари шоковото намаление на 1,48 лв. за литър, което е почти на ръба. След успешния си аптечен бизнес Веселин Марешки скочи и в друга пазарна ниша и от края на миналата година продава най-евтините горива в страната. Който го познава, знае, че бизнесменът не е хазартен играч и винаги търси възвръщаемост на всеки вложен лев. Марешки казва, че е на печалба от евтинията с горива, защото разчита на оборот и смята да направи верига от бензиностанции в цялата страна.

Веселин Марешки ходи винаги без охрана, макар че взривът в Бургас срещу него не е първият. Заради бизнес или политически интереси на изборите през 2007 г. гръмнаха бомба във входа на медицинския му център “Младост” във Варна. Два пъти - тогава и през 2011 г., резултатите в местния вот го изстреляха на второ място сред кандидат-кметовете за изненада на големите партийни играчи. “След Бойко и Йордан Лечков постигнах най-големия личен резултат и рейтинг”, похвали се след първия опит да седне на кметския стол във Варна фармацевтичният бос. Загуби след това в балотажа срещу бившия градоначалник Кирил Йорданов, отказа да влезе в местния парламент, а през зимата на протестите през 2013 г. веднага дръпна хората си оттам, докато другите в зала “Пленарна” останаха въпреки гражданското недоволство, което се изсипа върху тях. За кратко трая и политическият съюз - РЗС на Яне Янев и партията му “Либерален алианс” за изборите за 42-рото НС през 2013 г., създаден със заявка да стане трета политическа сила. С разпада на крехката коалиция Марешки пак показа, че е единак.

Сред авантюрите на бизнесмена може да се причисли закупуването на закъсалия “Локо” Пловдив, макар че той е фен на “Спартак” Вн. За да стане благодетел на “смърфовете”, го убеди само за 5 минути премиерът Бойко Борисов и Марешки изсипа тогава 1 млн. лева. Но си спечели за дълго след това хиляди привърженици на “Лаута”. Сега казва на шега, че би оглавил само Българската федерация по художествена гимнастика.

Скандалите винаги го съпътстват. Първият се разрази, когато регионалният министър Лиляна Павлова обяви за незаконен втория етаж на хасиендата му на красивия плаж Кабакум, където той е концесионер. През есента на 2014 г. варненският бизнесмен беше зрелищно арестуван след разправия пред пицария “Ред хот” на ул. “Студентска” и беше обвинен за изнудване на собственика на заведението и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Фармацевтичният бос има над 380 аптеки, с които е покрил страната, а в търговията на едро и дребно с лекарствата има над половин милиард лева годишен оборот. Чрез фирмата си “Варна фарма холдинг” купи през 2010 г. сградата на БТК в морската столица заедно с още две сгради на обща стойност 16 млн. лева. Оттогава е в целия си ръст на постер, пуснат върху емблематичната за града архитектурна придобивка.

В живота,а и в хобитата си Веселин Марешки е луда глава и любител на екстремните спортове. Скачал е с бънджи от Аспаруховия мост, качвал е адреналинът със скайдайдинг, с парашут от 5 км височина, играе тенис, футбол, плажен волейбол, бадминтон, кара водни ски, джетове и всичко, което фучи по морето. Любител е на високите скорости, като преди време се сдоби със SSC Ultimate Aero, най-мощния сериен звяр, който вдига до 435 км/ч, но го продаде. Притежава “Бентли”, “Мерцедес S 500”, преди време и яхта “Ферети”, дори и самолет “Лиър джет”. Вече се е разделил с него, но си купи последния правителствен самолет на Тато - Ту-154М, който беше в експлоатация от 1989 до 2008 г., а по едно време се оглеждаше и за миниподводница.

49-годишният бизнесмен е инженер по професия и е завършил Висшия технически университет във Варна, като първите три години на студентството си е изкарал в Москва, където среща съпругата си Светлана. Има две пораснали деца. Баща е на Веселин-младши и на дъщерята Александрина.

Готов е и за президент

Политиката не ми е самоцел, но ако видя кандидати, които са абсолютно вредни за България, от рода на Меглена Кунева, Радан Кънев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов, аз ще се явя на президентските избори и мога да се обзаложа, че ще бъда в първата тройка и най-вероятно ще отида на балотаж. Предпочитам ролята на общественик, а не на политик, но важното е нови, свежи и стойностни хора да се явят на вота за държавен глава, казва бизнесменът Веселин Марешки.

За него

Помагал ни е за доставката на липсващи лекарства

Г-н Марешки винаги е откликвал на инициативите ни. Когато е имало проблем с липсващи медикаменти за онкоболни или за пациенти с бъбречни заболявания, той ни е помагал да се осигурят. А болните това ги интересува.

Иван Димитров, председател на федерация „Български пациентски форум”

Варненци трябва да го подкрепим

Лично не го харесвам като човек и политик, но не бива да се съди за някой какъв е, а какво прави. А Веселин Марешки накара със своя бизнес, макар и в агресивен стил, едва ли не цялата държава да смъкне цените на горивата. Редно е варненци да го подкрепим, защото и досега щяхме да купуваме дизела за 2 лева.

Ивайло Василев, активист от протестите през 2013 г. във Варна

Върви по ръба, но има късмет

Марешки е истински бизнесмен, който като западните ни колеги не иска да печели много от продажбата на всяка стока, а разчита с по- ниски цени да направи големи обеми и оттам да се формира печалбата му.

Повечето търговци в България правят точно обратното. Поради ниската покупателна способност на българина залагат на по-високи цени и по-малък оборот.

Явно е много смел предприемач. И в двата си бизнеса, които аз знам, върви по ръба, където много лесно се фалира. Но има вродено чувство докъде може да стигне, а и Господ го е дарил с късмет.

Лъчезар Братоев, председател на Българската асоциация на яхтените пристанища

Водя дело срещу него

Не искам да коментирам. В момента водя дело срещу Веселин Марешки и каквото и да кажа за него, няма да бъде възприето коректно.

Костадин Костадинов, общински съветник от коалиция „Варна”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи