Русия, Ирак, Иран и Сирия заедно срещу финансирането на "Ислямска държава"

Ръководителите на финансовите разузнавания на Русия, Ирак, Иран и Сирия се договориха за съвместна борба срещу финансирането на международната "Ислямска държава", съобщи ТАСС, позовавайки се на пресофиса на Федералната служба по финансово наблюдение (Росфинмониторинг).

Срещата се състоя в Москва. Тя бе посветена на засилване на съвместните мерки за противодействие на финансирането на тероризма. "Нашите страни са пряко свързани със случващото се около "Ислямска държава", затова в настоящия сложен момент особено ярко се вижда необходимостта от съвместни механизми за борба с общото зло", заяви на форума директорът на Руското финансово разузнаване Росфинмониторинг Юрий Чиханчин.

Участниците в срещата са обсъдили формата на взаимодействие на финансовите разузнавания на Русия, Ирак, Иран и Сирия. В резултат от срещата бе подписано съглашение за взаимодействие между Росфинмониторинг и Комитета за борба с пране на пари и финансиране на тероризма на Сирия и Централното финансово разузнаване и борба с прането на пари на Министерството на икономиката на Ислямска Република Иран.

На 18 ноември руският президент Владимир Путин бе подписал указ за създаване на "Междуведомствена комисия за противодействие на финансирането на тероризма". Съгласно указа, към комисията са изпратени материали, съдържащи сведение за възможна съпричастност на организации и физически лица към терористическа дейност (в това число и за финансиране на тероризма).

Има и данни, които са на постъпили във Федералната служба по финансов мониторинг, отправени към компетентните органи на чужди държави.

Коментари

Задължително поле