Две години след наводненията: Пострадалите в Мизия все още живеят във фургони

Минаха две години след адските наводнения, които потопиха Мизия,а жителите на града все още живеят във фургони, защото няма къде да отидат. Те едва оцеляват в студеното време, съобщи Нова телевизия.

Голяма част от семействата, чиито домове бяха опустошени от водната стихия, вече не живеят там. Има и такива обаче, където няма къде да отидат и живеят в 20-те фургона, паркирани в града.

„Беше лошо. Беше студено. Замръзваха вратите, не можем да ги отворим, за да отидем да си купиме хляб. Има дом, не че няма, но не е готов. Надяваме се да стане готов през пролетта”, разказа баба Калудка, която живее в един от фургоните в Мизия.

Повечето жители на града са намерили начин да започнат живота си отначало. Други като баба Трифонка нямат тази възможност. 81-годишната жена е със 150 лева пенсия и се надява дъщеря й да й помогне да оправят бащиния дом.

„И най-лошата къща е по-добра от най-добрия фургон”, категоричен е кметът на Мизия Николай Нековски. Има възможности някои от хората да бъдат настанени в старчески домове и общежитие, което да поеме най-нуждаещите се.

„Ако не оправим къщата, може да отидем и в апартамент”, казва баба Калудка.

„За съжаление общината няма такива апартаменти. Те са на техникума”, добави кметът на Мизия Николай Нековски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини