Потърпевши: Федерацията по джудо си затваря очите за сексуалното насилие

Федерацията по джудо е знаела за сексуалните посегателства на треньора Симеон Ценев, но си е затваряла очите. Това заявиха пред Нова телевизия потърпевши. Изказването идва след разказа на ученички и жени, станали жертва на сексуалните набези на Ценев.

„Относно случая отпреди 22 години в Българската федерация по джудо не е постъпвала жалба нито от момичето, нито от родителите. Аз разбрах от нейната треньорка, след което се обадих на Симеон Ценев, за да даде обяснение. Той разбира се отрече. Родителите тогава решиха да се справят с нещата, като го набиха”, обясни Асен Коруджиев, генерален секретар на Федерацията по джудо.

Той допълни, че в периода от 1980 до 1990 г., когато е работил с Ценев, не е забелязвал признаци на подобни действия. В последните години обаче се чували повече слухове, които обаче не били сериозни, така че да се вземат конкретни мерки.

„Офисът на Федерацията се намира на 6 км от въпросната стаичка, където са се извършвали тези неща. Много по-близко до тези проблеми са били треньори и съученици”, аргументира се още Коруджиев.

„Изискахме от президента на спортен клуб ЦСКА, който е пряк началник на Симеон Ценев, да бъде отстранен. Получих информация, че е направено, но мисля, че това не е достатъчно, тъй като за да стане законно това, трябва да се свика общо събрание. Ако не бъде свикано такова, трябва да се намеси Министерството на спорта”, поясни Асен Коруджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини