Всеки четвърти млад българин живее без тоалетна и покрив

Около 20 процента от младите българи във възрастовата група 15-29 или всеки четвърти живее в жилище без тоалетна, вана, душ, покрив, самостоятелен кът за почивка и работа или в пренаселени помещения. Това сочи доклад на "Евростат" за качеството на живот сред младите хора в ЕС през 2013 г., съобщава БТА, цитирана от бТВ.

Българите в посочената възрастова група са около 1.3 милиона, докато броят на жилищата у нас е около 4 милиона, показват данните.

Според европейската статистика около 7.7 на сто от младите хора в ЕС във възрастовата категория 15-29 г. са били в подобна ситуация на недобри жилищни условия.

Най-зле в това отношение са били младежите в Румъния - там около 30 на сто (почти всеки трети млад румънец) са били принудени да живеят в тежки жилищни условия, а цели 70% признават, че живеят в пренаселени жилища. Следват Унгария, Латвия и България - по около 20 на сто с битови проблеми.

В най-комфортни жилищни условия за посочения период са живели младите хора във Финландия, Белгия, Малта и Кипър - едва около 2 на сто от младежите там са изпитвали битови проблеми в жилищата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини