Египет показа откритите преди дни 30 саркофага с мумии (ВИДЕО, СНИМКИ)

Показаха две от новите станции на метрото

Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера в София

Джоан Роулинг шокира с герои гейове

Осъден за закана за убийство и жертвата му жалят присъдата Инцидентът се разиграл във великотърновското село Беляковец преди година

Българският народ не е див и варварски, братя Британско-българският бизнес бал в Лондон е приеман с почести

Над 150 ранени и 50 арестувани при масовите бунтове в Каталуния

10-те домакински задължения, които горят най-много калории

Сиди от ВМРО със сигнал до Външно министерство заради антисемитските коментари на Белев Депутатът подготвя и сигнал до ЦИК

БДЖ пуска пак временно спрените влакове в страната

СЕМ назначи Антон Митов за временен директор на БНР

Бум на лазерната епилация сред мъжете Технологията в обезкосмяването Duetto MT Evo е у нас благодарение на Jewel Skin Clinic

Две иракчанки починаха от измръзване (обзор)

Две иракчанки – на 15 и 30 години са починали от измръзване в Странджа, близо до Малко Търново. Жените били в група от общо 19 души бежанци, които преминали границата нелегално в района на планинската местност „Бърдцето“.

Там е първата „магистрала“ на бежанците, но от три месеца насам не е имало залавяни мигранти, защото в Странджа е много студено, а и трябва да се пресича река Делийска. „Предполагаме, че именно заради влизането в реката, е станал инцидентът. Там са се намокрили, а после при минусовите температури са починали от хипотермия“, казаха местни жители.

Групата е била открита от граничарите. 19- те иракчани са били без водач. Вероятно той им е посочил пътя и ги е изоставил на турска територия. По случая се води разследване. Окръжна прокуратура е поела случая. В момента полицаи разпитват хората от групата, за да се установи дали не се касае за убийство. Това е рутинна процедура, когато има смъртен случай, чакаме да се произнесат и съдебните лекари, казаха криминалисти.

„Мигрантите са основно иракчани и афганистанци. Всички жени обаче са от Ирак. „Досега бежанка- афганистанка не е стъпвала на наша територия“, обясниха гранични полицаи.

„Трагедията е голяма. Лелята на починалото момиче е при нас със собственото си дете. 15 от 19- те бежанци са приети в Бургаската болница (МБАЛ). От тях 11 са деца и четирима възрастни. Състоянието на децата е добро. Само едно от тях е по- тежко измръзнало, но няма опасност за краченцата им, главно те са измръзнали.

По отношение на възрастните пациенти- мъж и жена са с тежки измръзвания, постъпили са при нас в Реанимация. Категорично са в добро състояние- контактни, адекватни. Няколко денонощия лечението им ще продължи до пълно възстановяване“, каза д- р Георги Матев, шеф на болницата в морския град. Той лично наблюдава пациентите и се грижи за децата.

Две от момченцата – Ръза и Дани (на снимката) лежаха мълчаливо в леглата си и само пророниха имената си пред групата репортери, допуснати в болничната им стая. Осигурен е преводач, който съдейства за комуникацията. Преводачът е от Ирак, ангажиран от „Гранична полиция“ и той помогнал изключително много при приемането на пациентите, казаха от болницата. Децата ще бъдат изписани още в понеделник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.