Две иракчанки починаха от измръзване (обзор)

Две иракчанки - на 15 и 30 години са починали от измръзване в Странджа, близо до Малко Търново. Жените били в група от общо 19 души бежанци, които преминали границата нелегално в района на планинската местност "Бърдцето".

Там е първата "магистрала" на бежанците, но от три месеца насам не е имало залавяни мигранти, защото в Странджа е много студено, а и трябва да се пресича река Делийска. "Предполагаме, че именно заради влизането в реката, е станал инцидентът. Там са се намокрили, а после при минусовите температури са починали от хипотермия", казаха местни жители.

Групата е била открита от граничарите. 19- те иракчани са били без водач. Вероятно той им е посочил пътя и ги е изоставил на турска територия. По случая се води разследване. Окръжна прокуратура е поела случая. В момента полицаи разпитват хората от групата, за да се установи дали не се касае за убийство. Това е рутинна процедура, когато има смъртен случай, чакаме да се произнесат и съдебните лекари, казаха криминалисти.

"Мигрантите са основно иракчани и афганистанци. Всички жени обаче са от Ирак. "Досега бежанка- афганистанка не е стъпвала на наша територия", обясниха гранични полицаи.

"Трагедията е голяма. Лелята на починалото момиче е при нас със собственото си дете. 15 от 19- те бежанци са приети в Бургаската болница (МБАЛ). От тях 11 са деца и четирима възрастни. Състоянието на децата е добро. Само едно от тях е по- тежко измръзнало, но няма опасност за краченцата им, главно те са измръзнали.

По отношение на възрастните пациенти- мъж и жена са с тежки измръзвания, постъпили са при нас в Реанимация. Категорично са в добро състояние- контактни, адекватни. Няколко денонощия лечението им ще продължи до пълно възстановяване", каза д- р Георги Матев, шеф на болницата в морския град. Той лично наблюдава пациентите и се грижи за децата.

Две от момченцата - Ръза и Дани (на снимката) лежаха мълчаливо в леглата си и само пророниха имената си пред групата репортери, допуснати в болничната им стая. Осигурен е преводач, който съдейства за комуникацията. Преводачът е от Ирак, ангажиран от "Гранична полиция" и той помогнал изключително много при приемането на пациентите, казаха от болницата. Децата ще бъдат изписани още в понеделник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини