На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

София слага такси на минералните извори

София ще въведе такси за водовземане от находища на минерални води, чието управление и ползване е предоставено от държавата безвъзмездно на Столична община. Предложението е на главния архитект Петър Диков, който напуска поста на 9 февруари, и предстои да бъде обсъждано от градския парламент.

Таксите няма да важат за гражданите, които си пълнят вода от минералните находища в столицата, увериха от „Московска“ 33. Те се въвеждат заради хотели и басейни, които ползват минерална вода. Очаква се таксата да засегне и бъдещия концесионер на Централна минерална баня, който трябва да превърне част от сградата в СПА център.

Според предложенията на арх. Диков таксите за кубик минерална вода ще зависят от нейните градуси и от това за какво се използва. За питейно-битово водоснабдяване цените за кубически метър са съответно 0,90, 1,00 и 1,10 лв.

Болниците, училищата и детските градини ще плащат по 0,08, 0,10 и 0,15 лв. на куб/м, ако водата е съответно 30 градуса, между 30 и 50 градуса или над 50 градуса.

За спорт, отдих и профилактика чрез лечебни и рехабилитационни съоръжения в обекти, които не са регистрирани по Закона за лечебните заведения таксата е съответно 0,30, 0,60 и 0,70 лв. за куб. Метър. За хидротермално отопление цените са 0,30, 0,70 и 0,80 лв. за куб. метър.

През 2011 г. Столичната община получи осем минерални находища за безвъзмездно управление и ползване за срок от 25 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.