София слага такси на минералните извори

София ще въведе такси за водовземане от находища на минерални води, чието управление и ползване е предоставено от държавата безвъзмездно на Столична община. Предложението е на главния архитект Петър Диков, който напуска поста на 9 февруари, и предстои да бъде обсъждано от градския парламент.

Таксите няма да важат за гражданите, които си пълнят вода от минералните находища в столицата, увериха от „Московска“ 33. Те се въвеждат заради хотели и басейни, които ползват минерална вода. Очаква се таксата да засегне и бъдещия концесионер на Централна минерална баня, който трябва да превърне част от сградата в СПА център.

Според предложенията на арх. Диков таксите за кубик минерална вода ще зависят от нейните градуси и от това за какво се използва. За питейно-битово водоснабдяване цените за кубически метър са съответно 0,90, 1,00 и 1,10 лв.

Болниците, училищата и детските градини ще плащат по 0,08, 0,10 и 0,15 лв. на куб/м, ако водата е съответно 30 градуса, между 30 и 50 градуса или над 50 градуса.

За спорт, отдих и профилактика чрез лечебни и рехабилитационни съоръжения в обекти, които не са регистрирани по Закона за лечебните заведения таксата е съответно 0,30, 0,60 и 0,70 лв. за куб. Метър. За хидротермално отопление цените са 0,30, 0,70 и 0,80 лв. за куб. метър.

През 2011 г. Столичната община получи осем минерални находища за безвъзмездно управление и ползване за срок от 25 години.

Коментари

Задължително поле