Баба и дядо дадоха 3 000 лв. на измамници, десет се спасиха

Шумен е под атака на телефонни измамници от петък, полицията е спасила десет души, но баба и дядо са харизали на абсолютно непознати хора 3 000 лв.

Последните жертви са жена на 76 г. и мъж на 69 г. И двамата повярвали, че по телефона ги търсят техни близки, които искат да направят изгодна сделка с климатици. Бабата занесла 2000 лв. на оживен паркинг пред новата поликлиника и там ги дала на непознат. Шуменецът постъпил по същия начин, но дал само хилядарка.

Както „Труд“ писа, в последния работен ден на миналата седмица, трима души се обадили в полицията за 15 минути, че ги тормозят измамници на домашните им телефони. После бройката се увеличили до десет. Всички се оплаквали, че първоначално отказвали да повярват на схемите, но после им се обаждали хора, които се представяли за полицаи. Искали съдействие за залавяне на измамници и ги молели да хвърлят пари от балкона, които ще послужат като веществено доказателство пред съда. Те щели да дебнат и да задържат получателите. Дежурният полицай им обяснил да не съдействат.

От ОД на МВР-Шумен апелират хората да не бъдат толкова доверчиви и винаги първо да търсят близките си, за да проверят дали имат нужда от пари или дали са изпаднали в затруднена ситуация. Междувременно от средата на месеца започва срещи на полицейски инспектори по квартали с шуменци, на които отново ще бъдат разяснявани триковете на ало-мошениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини