673 481 подписа за референдум внесе екипът на Слави Трифнов в парламента

"Скъпи приятели, внесохме в Народното събрание 673 481 подписи в подкрепа на референдума. Благодарим ви!", съобщиха преди малко във фейсбук от Шоуто на Слави Трифонов.

След законовите промени от лятото на миналата година, парламентът е длъжен да свика допитване до, ако валидните подписи са над 400 000. В случая парафите са с 273 481 над тази бариера, но тепърва предстои проверка на автентичността. Ако тя покаже, че над 400 хиляди души са "за" идеята на "Шоуто на Слави", НС ще организира референдум, на който пълнолетните българи ще трябва да отговорят на шест въпроса, ако депутатите не ги редактират или направо не премахнат някои от тях: 

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Досега след 1990 година у нас са провеждани два референдума - за строежа на АЕЦ "Белене"  и за електронното гласуване, като тогава границата беше по-висока - 500 000 подписа.

Подписката от 2014 г. за трите въпроса на президента по изборното законодателство, внесена от инициативен комитет начело с Георги Близнашки, съдържаше 570 029 имена, но проверката на ГРАО обяви 108 286 от тях за невалидни – близо една пета.

Подписката от 2012 г. на БСП за развитието на ядрената енергетика, внесена от инициативен комитет начело със Стефан Воденичаров, съдържаше 717 021 имена, но проверката на ГРАО обяви 173 382 от тях за невалидни - близо една четвърт.

Тепърва предстои да се разбере колко от подписите на Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" няма да отговарят на  условията. За целта ГРАО има срок от 45 дни, за да направи проверка.                                                                                                                                                                                                                                                                       

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика