Купуваме имот срещу 60 средни заплати

Достъпността на жилищата и през 2015 г. продължи да се увеличава въпреки ръста в цените им, лихвите по кредитите се понижиха, а средната работна заплата плавно се покачи.

„Така, ако имот от 60 кв. м според средната за страната стойност през 2013 г. се изплащаше със 65 работни заплати, то през 2014 г. нужни бяха 63 заплати, а през 2015 г. - 60 заплати”, изчисли Калоян Богданов маркетинг мениджър на „Адрес недвижими имоти“.

От бранша прогнозират 10% ръст в цените на имотите през тази година, като отбелязват, че в изминалите 12 месеца те вече се покачиха с 10% в София и с 5% във Варна.

„Тенденция към покачване наблюдаваме вече две години. Това ясно се усети от купувачите, чието търсене продължи по-дълго от необходимото и те трябваше да направят компромис с покупката си”, твърди Калоян Богданов. „Имаме случай на купувач с бюджет от 50 000 евро, който повече от година търси малък апартамент в Гоце Делчев. След като месеци наред не можа да вземе решение, цените се повишиха и в рамките на бюджета той трябваше да купи имот в по-малко престижен квартал”, посочи Богданов.

По думите му предпочитанията за столичните квартали стават все по-устойчиви.

Трите най-желани района остават без промяна за последната година. „Младост“ и центърът бяха абсолютен фаворит за купувачите и тази година. Днес се открояват и източните райони на столицата - „Изток“ и „Изгрев“, които са известни като дипломатически квартали”, казва Богданов.

Средната цена на квадрат трайно надскочи 1000 евро през 2015 година в кварталите „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Яворов“, „Лозенец“ и в центъра.

„Престижът на тези райони е устойчив и появата на нови проекти в тях върна интереса на купувачите. От ключово значение са степента на уреденост, транспортните връзки, близостта на паркове и сигурността”, обясни Калоян Богданов.

От бранша отчитат и ръст на сделките за тристайни и многостайни имоти за сметка на едностайните и двустайните.

„Продължава тенденцията сериозен дял от купувачите да опитват да подобрят жизнения си стандарт и да търсят по-големи по площ имоти. От голямо значение за тях е и доброто разпределение, и качественото изпълнение”, посочват брокери. Според тях продължават да растат и сделките на по-високи нива. Нарастват покупките за над 100 000 евро, ръст има и в дела на тези между 50 000 и 100 000 евро.

„Същевременно повечето хора вече са добре запознати с условията на пазара и са решителни. Когато намерят желания имот, пристъпват към бърза покупка. Ако през 2014 г. сме регистрирали около 50% покупки, реализирани в рамките на месец, то през 2015 г. техният дял вече е над 60%”, посочи Богданов.

Половината покупки - с кредит

Ръст на сделките с имоти, направени с ипотечен кредит, отчитат от бранша. Те са се увеличили до 51% от всички сделки, при 47% през 2014 г. Най-голямо - със 7%, е покачването на малките заеми, покриващи до 30% от стойността на имота.

„Данните на Агенцията по вписванията също сочат значителен ръст в броя на ипотеките. Липсва обаче информация какъв дял от тези кредити на практика представляват рефинансиране”, каза изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти“ Георги Павлов. В тази връзка той прогнозира, че в края на тази година банките ще отпускат ипотеки и при лихви от порядъка на 4%.

От бранша отчитат увеличение на броя на сделките, сключени без отстъпка. През изминалата година те са достигнали 32% от всички. За сравнение година по-рано делът им е бил под една четвърт.

Леко се покачва и процентът на покупките с отстъпки в цената в рамките на 1000 евро. По-сериозните намаления - от 5000 евро нагоре, намаляват като процентно съотношение.

20% от инвестициите са с цел отдаване под наем

Над 20% от всички сключени през изминалата година сделки с недвижими имоти са направени с идеята те да бъдат отдадени под наем впоследствие, обясниха от компания „Адрес недвижими имоти“. За сравнение година по-рано делът на купените с инвестиционна цел жилища е бил 18 на сто, а през 2013 г. – едва 9%.

Според експертите основен принос за този резултат имат ниските лихви по депозитите в сравнение с доходността от отдаване на имот под наем. През миналата година тя достигаше 4%, докато лихвите по депозити в големите банки се смъкнаха под 1%.

България е 14-а в света за покупка на втори дом

България падна до 14-о място в класацията на онлайн портала themovechannel.com на най-желаните дестинации за покупка на ваканционен имот. От началото на годината 1% от всички запитвания за втори дом на сайта са били за имоти в България. Миналата година страната ни беше под номер 5 в същата класация.

На първо място по предпочитания са САЩ, следвани от Франция, Испания и Турция.

Най-голям спад в класацията отбелязва Хърватия - с 13 места до 35-а позиция, Германия губи 12 места (№18), а Канада 11 позиции (№19).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти