Полицейска операция се провежда в Страсбург, предполага се, че е свързана с атентата

Мартин Петров поиска отвод на съдия

Спасител на дете стана „Полицай на годината“

Унгарци на протест срещу „поробващ закон“ Парламентът разреши 400 часа извънреден труд годишно

ЕК одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, съобщи министър Ананиев

Енрике Иглесиас и Ана Курникова продават къщата си за $4,85 милиона

Премиерът Борисов в Брюксел: Чухме само похвали Тимерманс подкрепил промените за конфискацията на незаконно придобито имущество

Петокласник с приз от „Полицай на годината“

Смядово събира пари за болницата в Шумен

Издирват началника на КАТ – Казанлък

Фондацията зад гей билбордовете пред „Труд“: Това е информационна кампания Планират да поставят пана на видни места в София и в Пловдив

Баневи остават за постоянно в ареста

Георги Кабаков – последният рефер без VAR в турнира

Ахмед Доган стана дядо

Министър Ананиев: Ако бъде приет анекса към националния рамков договор, се надяваме той да бъде подсписан в първите дни на новата година

Купуваме имот срещу 60 средни заплати

Достъпността на жилищата и през 2015 г. продължи да се увеличава въпреки ръста в цените им, лихвите по кредитите се понижиха, а средната работна заплата плавно се покачи.

„Така, ако имот от 60 кв. м според средната за страната стойност през 2013 г. се изплащаше със 65 работни заплати, то през 2014 г. нужни бяха 63 заплати, а през 2015 г. – 60 заплати”, изчисли Калоян Богданов маркетинг мениджър на „Адрес недвижими имоти“.

От бранша прогнозират 10% ръст в цените на имотите през тази година, като отбелязват, че в изминалите 12 месеца те вече се покачиха с 10% в София и с 5% във Варна.

„Тенденция към покачване наблюдаваме вече две години. Това ясно се усети от купувачите, чието търсене продължи по-дълго от необходимото и те трябваше да направят компромис с покупката си”, твърди Калоян Богданов. „Имаме случай на купувач с бюджет от 50 000 евро, който повече от година търси малък апартамент в Гоце Делчев. След като месеци наред не можа да вземе решение, цените се повишиха и в рамките на бюджета той трябваше да купи имот в по-малко престижен квартал”, посочи Богданов.

По думите му предпочитанията за столичните квартали стават все по-устойчиви.

Трите най-желани района остават без промяна за последната година. „Младост“ и центърът бяха абсолютен фаворит за купувачите и тази година. Днес се открояват и източните райони на столицата – „Изток“ и „Изгрев“, които са известни като дипломатически квартали”, казва Богданов.

Средната цена на квадрат трайно надскочи 1000 евро през 2015 година в кварталите „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Яворов“, „Лозенец“ и в центъра.

„Престижът на тези райони е устойчив и появата на нови проекти в тях върна интереса на купувачите. От ключово значение са степента на уреденост, транспортните връзки, близостта на паркове и сигурността”, обясни Калоян Богданов.

От бранша отчитат и ръст на сделките за тристайни и многостайни имоти за сметка на едностайните и двустайните.

„Продължава тенденцията сериозен дял от купувачите да опитват да подобрят жизнения си стандарт и да търсят по-големи по площ имоти. От голямо значение за тях е и доброто разпределение, и качественото изпълнение”, посочват брокери. Според тях продължават да растат и сделките на по-високи нива. Нарастват покупките за над 100 000 евро, ръст има и в дела на тези между 50 000 и 100 000 евро.

„Същевременно повечето хора вече са добре запознати с условията на пазара и са решителни. Когато намерят желания имот, пристъпват към бърза покупка. Ако през 2014 г. сме регистрирали около 50% покупки, реализирани в рамките на месец, то през 2015 г. техният дял вече е над 60%”, посочи Богданов.

Половината покупки – с кредит

Ръст на сделките с имоти, направени с ипотечен кредит, отчитат от бранша. Те са се увеличили до 51% от всички сделки, при 47% през 2014 г. Най-голямо – със 7%, е покачването на малките заеми, покриващи до 30% от стойността на имота.

„Данните на Агенцията по вписванията също сочат значителен ръст в броя на ипотеките. Липсва обаче информация какъв дял от тези кредити на практика представляват рефинансиране”, каза изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти“ Георги Павлов. В тази връзка той прогнозира, че в края на тази година банките ще отпускат ипотеки и при лихви от порядъка на 4%.

От бранша отчитат увеличение на броя на сделките, сключени без отстъпка. През изминалата година те са достигнали 32% от всички. За сравнение година по-рано делът им е бил под една четвърт.

Леко се покачва и процентът на покупките с отстъпки в цената в рамките на 1000 евро. По-сериозните намаления – от 5000 евро нагоре, намаляват като процентно съотношение.

20% от инвестициите са с цел отдаване под наем

Над 20% от всички сключени през изминалата година сделки с недвижими имоти са направени с идеята те да бъдат отдадени под наем впоследствие, обясниха от компания „Адрес недвижими имоти“. За сравнение година по-рано делът на купените с инвестиционна цел жилища е бил 18 на сто, а през 2013 г. – едва 9%.

Според експертите основен принос за този резултат имат ниските лихви по депозитите в сравнение с доходността от отдаване на имот под наем. През миналата година тя достигаше 4%, докато лихвите по депозити в големите банки се смъкнаха под 1%.

България е 14-а в света за покупка на втори дом

България падна до 14-о място в класацията на онлайн портала themovechannel.com на най-желаните дестинации за покупка на ваканционен имот. От началото на годината 1% от всички запитвания за втори дом на сайта са били за имоти в България. Миналата година страната ни беше под номер 5 в същата класация.

На първо място по предпочитания са САЩ, следвани от Франция, Испания и Турция.

Най-голям спад в класацията отбелязва Хърватия – с 13 места до 35-а позиция, Германия губи 12 места (№18), а Канада 11 позиции (№19).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.