Турция и Германия искат преговори с Русия за справяне с бежанския наплив

Германия и Турция са изработили съвместен план от 10 точки за справяне с бежанската криза, включващ и Москва. Това стана ясно след днешната среща в Анкара между германския канцлер Ангела Меркел и турския премиер Ахмет Давутоглу.

Планът включва преговори с Русия за действията й в Сирия, оказване от Германия на хуманитарна помощ на бежанците по границата, налагане на по-строг граничен контрол, съобщи Еuronews.

По време на съвместната си пресконференция с Ахмет Давутоглу Ангела Меркел разкритикува Русия. Тя заяви, че е ужасена и шокирана от трагедията на бежанците, които бягат от офанзивата на правителствените сирийски сили и от руските бомбардировки край Алепо и обърна внимание, че тези действия влизат в противоречие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за търсене на мирно решение на сирийския конфликт.

В резолюцията се настоява всички страни в конфликта незабавно да спрат атаките срещу гражданското население и срещу цивилни цели.

Меркел призова обещаните от ЕС 3 млрд. евро за бежанците да бъдат усвоени бързо от Турция. Германският канцлер подчерта, че ЕС очаква „първия видим проект" по усвояването на тези средства от турска страна.

Коментари

Задължително поле