Турция и Германия искат преговори с Русия за справяне с бежанския наплив

Германия и Турция са изработили съвместен план от 10 точки за справяне с бежанската криза, включващ и Москва. Това стана ясно след днешната среща в Анкара между германския канцлер Ангела Меркел и турския премиер Ахмет Давутоглу.

Планът включва преговори с Русия за действията й в Сирия, оказване от Германия на хуманитарна помощ на бежанците по границата, налагане на по-строг граничен контрол, съобщи Еuronews.

По време на съвместната си пресконференция с Ахмет Давутоглу Ангела Меркел разкритикува Русия. Тя заяви, че е ужасена и шокирана от трагедията на бежанците, които бягат от офанзивата на правителствените сирийски сили и от руските бомбардировки край Алепо и обърна внимание, че тези действия влизат в противоречие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за търсене на мирно решение на сирийския конфликт.

В резолюцията се настоява всички страни в конфликта незабавно да спрат атаките срещу гражданското население и срещу цивилни цели.

Меркел призова обещаните от ЕС 3 млрд. евро за бежанците да бъдат усвоени бързо от Турция. Германският канцлер подчерта, че ЕС очаква „първия видим проект" по усвояването на тези средства от турска страна.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия